У Києві горів дах Гостиного двору. Активісти заявляють про підпал

У Києві горів дах Гостиного двору. Активісти заявляють про підпал

У будівлі Гостинного двору в Подільському районі Києва в горищному приміщенні виникла пожежа на площі 200 кв. м.

Джерело: Відомості

У будівлі Гостинного двору в Подільському районі Києва в горищному приміщенні виникла пожежа на площі 200 кв. м. Як повідомили у ДержНС, пожежа виникла вночі 9 лютого. У результаті вогнем пошкоджено покрівлю будівлі. Жертв і постраждалих немає.

О 6:30 пожежу було локалізовано, о 7:30 - ліквідовано. Причина пожежі та збиток наразі  з´ясовуються.

Тим часом громадська організація «Контрактова площа - Гостинний двір» звернулася в правоохоронні органи з проханням відреагувати на незаконні будівлі орендаря «Укрреставрації» на території Гостинного двору і встановити, чи не стали вони причиною пожежі. За інформацією активістів, у результаті пожежі на горищі завдано істотної шкоди даху будівлі, водою при гасінні залиті її значні площі.

Активісти нагадали, що орендар-забудовник планував демонтувати даний дах згідно з планом реконструкції і «перебудувати мансардний поверх Гостиного двору, накривши його двір скляним дахом і добудувавши торгові приміщення на останньому поверсі».

«Пожежа виникла якраз у той момент, коли «Укрреставрація» спробувала перейти від підготовчих робіт до реконструкції Гостиного двору. Знищення даху викличе необхідність відселення з Гостиного двору науково-дослідного інституту та архітектурної бібліотеки. Ці дві державні установи є серйозною перешкодою для забудовника», - йдеться в повідомленні ГО.

 Як повідомлялось, протистояння громадських працівників і забудовника почалося 17 грудня 2012 року, коли кілька десятків людей почали захоплювати приміщення Гостиного штурмом. 19 грудня найманці забудовника захопили пам´ятку, а тих, хто стояв на шляху, били і застосовували до них сльозогінний газ. Однак захисникам разом із народними депутатами все ж вдалося прорватися всередину. У присутності депутатів директор «Укрреставрації» Дмитро Ярич пообіцяв, що їм дозволять відвідувати Гостиний двір для проведення мистецьких акцій.

Останній конфлікт відбувся 5 лютого, коли активісти та громадські діячі блокували вхід до приміщення Гостинного двору, намагаючись перешкодити в´їзду на територію бетономішалки.

Сьогодні ж столичний слідчий відділ Подільського райуправління МВС почав досудове розслідування причин пожежі в Гостиному дворі. Як повідомили в управлінні міліції Києва, дана подія внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань. 

Loading...