В Україні розширюється виробництво хліба з йодованою сіллю

В Україні розширюється виробництво хліба з йодованою сіллю

Розпочати виробництво хліба з йодованою сіллю планують нові підприємства, зокрема вісім хлібзаводів у Черкаській, Полтавській, Кіровоградській та Миколаївській областях.

Джерело: Відомості

Розпочати виробництво хліба з йодованою сіллю планують нові підприємства, зокрема вісім хлібзаводів у Черкаській, Полтавській, Кіровоградській та Миколаївській областях. Завдяки йодованій солі хліб матиме вищу якість та особливу користь для здоров’я.

Про ініціативу з випуску хліба з йодованою сіллю представники цієї групи підприємств заявили під час Регіонального форуму пекарів Центрально-Східної Європи і СНД.

Нагадаємо, у вересні 2011 року виробництво хліба з йодованою сіллю розпочав один із лідерів галузі — Львівський концерн «Хлібпром».

Йодованій солі надають перевагу пекарі багатьох країн світу, оскільки йод підвищує якість тіста і кінцевого виробу, його мікробіологічну чистоту, знижує ризик пліснявіння хліба. Водночас хліб з вмістом йодованої солі є одним з ефективних засобів масової профілактики йодного дефіциту, якщо він є соціальним, тобто — загальнодоступним.

«Компенсувати природний йодний дефіцит сьогодні дуже важливо, оскільки без йоду людина втрачає інтелект, який в сучасному суспільстві є як основою особистої успішності, так і рушійною силою економічного розвитку», — розповіла під час форуму у Львові Ребекка Спорер, представник Глобального Альянсу з покращення харчування.

«Понад 130 країн вже успішно компенсують йододефіцит за допомогою йодованої солі. Однак в Україні досі законодавчо не впроваджене універсальне йодування солі та не визначене її використання у харчовій промисловості, тому власні ініціативи бізнесу набувають особливої ваги», — наголосила вона.

Розширення виробництва хліба з йодованою сіллю привітала також голова представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Юкіе Мокуо. «На теренах СНД залишилися тільки дві країни, де держава досі не захистила населення від загроз йододефіциту: це Україна і Росія. Тому ми закликаємо державу до якнайшвидшого прийняття відповідних рішень і вітаємо ініціативи небайдужого, соціально відповідального бізнесу з виробництва загальнодоступних продуктів з йодованою сіллю», — відзначила пані Мокуо.

В умовах природного йододефіциту в Україні збагачена йодом сіль є невід’ємною складовою здорового харчування. Сучасна медицина визнає нестачу йоду основною причиною втрати розумових здібностей і незворотних ушкоджень мозку. Найнебезпечніші наслідки йододефіцит має для дітей: від обмеження інтелектуального потенціалу, закладеного на генетичному рівні, до вродженого кретинізму. Без достатньої кількості йоду підлітки втрачають 10-15 пунктів IQ, а дорослі — працездатність. Водночас регулярного вживання йодованої солі замість звичайної цілком достатньо для того, щоб компенсувати нестачу йоду і убезпечитись від цих загроз.

Loading...