Білоруський активіст-мандрівник розповів однодумцям з Полтави про репресії в його країні

Білоруський активіст-мандрівник розповів однодумцям з Полтави про репресії в його країні

Громадський активіст із Білорусі Вадим Ніколіс, який організував піший марафон Україною «Одіссея свободи», уже досяг Полтави.

Джерело: Відомості

Громадський активіст із Білорусі Вадим Ніколіс, який організував піший марафон Україною «Одіссея свободи», уже досяг Полтави. Нагадаємо, марафон влаштовано з метою, щоб розповісти українській громадськості про ситуацію в Білорусі. Мандрівник планує пройти 1200 км по дорогах, лісах і полях — від Харкова до Ужгорода.

Тема свободи слова в Європі і політичні відносини молодих незалежних держав Східної Європи з Росією стали основними на зустрічі білоруса-мандрівника з молодіжними активістами Полтавщини. Активісти зустрілися на відкритому повітрі, біля багаття в таборі Вадима Ніколіса, що знаходився в кілометрі від самого міста. Невимушена обстановка біля багаття сприяла швидкому знайомству з активістами, хоча деяких з них пан Ніколіс знав або був знайомий заочно. 

Крім заявленої вище теми, активісти обговорили стан справ зі свободою слова в Білорусі, перебування деяких білоруських опозиціонерів у в'язницях, за сфальсифікованими звинуваченнями й саму атмосферу моральної пригніченості, в якій перебуває нині білоруське громадянське суспільство, розповів марафонець.

У свою чергу полтавчани розповіли про політичну ситуацію в Україні. Після цього Ніколіс познайомив своїх співрозмовників, з цілями міжнародного руху «Європейська Дія», регіональним керівником якого він є в Мінську. Головна мета цього руху, за словами громадського діяча, —це відновлення свободи слова. На зустрічі з українськими політичними активістами білоруський мандрівник подякував засновнику «Європейської Дії», досліднику історії Бернарду Шаубу за його роботи, що стосуються долі євреїв у Другій Світовій війні, і не тільки йому, але і всім іншим дослідникам, які працюють в даній галузі.

«Ми всі знаємо, що ці відважні люди зазнають репресій у своїх країнах, які нібито проголосили свободу слова, — відмітив Ніколіс. — Але де ця свобода, якщо історика за його роботу, повну фактів і експертиз, садять у в'язницю, позбавляють роботи, «травлять» в місцевих ЗМІ? Це нічим не краще методів Лукашенка, який також людей з відмінними від державної політики поглядами садить у тюрми, психіатричні лікарні, як наприклад пана Уса, кандидата в президенти на виборах 2010 року».

Крім того, було піднято питання про події, що відбуваються в Росії, про репресії проти людей, які виявили політичну активність.

«Я зі своїми українськими друзями був єдиний в одному, що так, ми з Росією можемо бути друзями, ми сусіди, ми торгові партнери, по-іншому ніяк, стіну на кордоні не поставиш, — каже білоруський активіст. — Але справжня дружба і міжнаціональне партнерство, до якого прагнемо ми всі, не повинні суперечити як інтересам Росії, так і інтересам України та Білорусі».

Учасники зустрічі практично одноголосно підтримали ідеї про добросусідство, партнерство і взаємне співробітництво, при взаємній повазі і невтручанні у внутрішні справи, нехай і молодих, але суверенних держав, які до всього іншого володіють багатою історією та унікальною культурною традицією.

«Тепер мій шлях лежить на захід до Києва, — розповів про свої плани мандрівник. — Я радий можливості знайомства з розумними, цілеспрямованими і патріотичними українцями. І знаю, що в Києві я зустріну не менш благородних людей. Українська нація молода і незважаючи на всі перепони і суперечності, без сумніву, вона зможе побудувати свою воістину народну і вільну державу», — підсумував він.

Варто відзначити, що у 23 роки Вадим Ніколіс вже здійснював декілька походів, серед яких був зимовий перехід Білорусі зі сходу на захід, 10-денна поїздка в Чорнобильську зону, а також похід по горах Таджикистану. 

Loading...