Вибори-2012 стануть найдорожчими за всю історію незалежної України

Вибори-2012 стануть найдорожчими за всю історію незалежної України

Вибори-2012 обіцяють стати найдорожчою кампанією за всю історію незалежної України. Завдяки зміні виборчої системи з партійної на змішану кількість потенційних замовників послуг політтехнологів зросла в рази.

Джерело: Відомості

Вибори-2012 обіцяють стати найдорожчою кампанією за всю історію незалежної України. Завдяки зміні виборчої системи з партійної на змішану кількість потенційних замовників послуг політтехнологів зросла в рази, пише журнал «Кореспондент». 

В результаті загальні витрати претендентів на місця в Раді, за оцінками експертів, досягнуть астрономічної суми — більше 2 мільярдів доларів. Варто зазначити, що це вдвічі більше, ніж було витрачено під час минулих президентських виборів.

Як відзначають експерти, найщедрішим покупцем послуг політтехнологів стала Партія регіонів. Майже також охоче оплачує рахунки консультантів і «Україна вперед!» Наталії Королевської.

Обидві політсили співпрацюють з найдорожчими професіоналами, переважно іноземними — росіянами. Зараз, за даними джерел видання, ПР у питаннях внутрішньої політики консультують політтехнолог, росіянин Ігор Шувалов і його партнер Юрій Левенець. Шувалов не коментує свою співпрацю з ПР і не говорить про загальну вартість виборчих домагань регіоналів.

Зовнішньополітичним супроводом регіоналів з 2004 року займається американський гуру Пол Манафорт, який консультував свого часу президентів США Джорджа Буша і Рональда Рейгана. За даними американської газети The Wall Street Journal, консалтингова компанія, співвласником якої є Манафорт, в 2008 році щомісяця отримувала від ПР 35 тисяч доларів.

«Україна вперед!» Королевської дихає в спину регіоналам за вартістю кампанії. Екс-бютівка співпрацює, як стверджують експерти, з росіянами Миколою Гастелло і Миколою Дороніним, які на минулих президентських виборах працювали над іміджем кандидата Сергія Тігіпка, який посів у підсумку третє місце.

Натомість Об’єднана опозиція і партія УДАР зробили ставку на свої кадри. Тому витрати команди Арсенія Яценюка, як і Віталія Кличка повинні бути на порядок скромнішими.

Опозицію консультує українець Олег Медведєв, давній соратник і консультант Юлії Тимошенко. А в УДАРі кампанію курує заступник голови партії Віталій Ковальчук, ідеологією займається нардеп Ірина Геращенко, член УДАРу і колишній прес-секретар президента Віктора Ющенка.

В цілому, за словами політконсультанта Сергія Гайдая, фахівець, який займається підтримкою іміджу політика, коштує до 10 тисяч доларів в місяць. А ось послуги професіонала, готового взятися за кандидата, який стартує з нуля, значно дорожчі — 100-600 тисяч доларів.

Та все ж головна проблема кандидатів у тому, що вони мало відповідають тому образу, яким намагаються захопити виборців. «У свідомості українців депутати — розбещені, ліниві і вкрай аморальні особистості», — зазначив Гайдай.

Імідж українського політика підмочений. І навіть якщо потенційний парламентарій чистий перед законом і суспільством, завжди може знайтися конкурент, який за допомогою політтехнологій доведе зворотне.  

Loading...