Під Рівненською АЕС вирощують броколі, малину та полуниці

Під Рівненською АЕС вирощують броколі, малину та полуниці

Господарство «Хайберрі», яке минулого року запрацювало у селі Старий Чорторийськ Маневицького району, по праву можна назвати унікальним.

Автор: Ірина КОСТЮК / Джерело: Відомості

Господарство «Хайберрі», яке минулого року запрацювало у селі Старий Чорторийськ Маневицького району, по праву можна назвати унікальним. Вирощувати плодові дерева, кущі смородини та малини його працівникам доводиться у незвичному «товаристві»: за вісім кілометрів від території нещодавно посадженого саду височіють блоки Рівненської атомної електростанції. Яке враження справляє таке сусідство на робітників господарства і чи не шкодить «атомка» якості продукції, дізнавалися «Відомості».

Минулого року вільними землями села зацікавився український інвестор із Кривого Рогу, який запропонував місцевій владі їх раціональне використання та робочі місця для селян.

А все завдяки щасливому випадку. Як розповів голова Маневицької РДА Микола Миронюк, бізнесмен повертався з Польщі та випадково звернув увагу на цю територію. Ідею фруктового саду районна влада сприйняла «на ура».

Нині ТзОВ «Хайберрі» — початківець у галузі садівництва, але плани має грандіозні: за два роки у Старому Чорторийську запрацює завод із переробки фруктів і ягід.

Близьке розташування з Рівненською АЕС не додає іміджу господарству, і, на перший погляд, таке «добросусідство» трохи лякає.

— Чи безпечно вирощувати продукцію під самісінькою «атомкою»? — цікавимось у виконувача обов’язків директора «Хайберрі» Романа Барашкова.

Він каже, що безпечно, адже перед тим як приступити до посадки кущів і дерев, був зроблений аналіз ґрунту — відхилень дослідження не виявили.

— Атомна станція нас не лякає, навпаки, стимулює до роботи, — зіронізував пан Барашков.

Усього лише за рік роботи підприємство встигло висадити плодових дерев і кущів на 138 гектарах: 45 га поля засіяно вівсом, 21,5 га відведено для кущів смородини, вишневі дерева протягнулися на 17 га. Поки на розсаднику висаджено деревця волоського горіха (0,28 га), кущі малини (0,6) та полуницю (5,1 га). Роман Барашков розповів і про експериментальну висадку капусти броколі. Якщо вона приживеться, то цілком ймовірно, що під неї відведуть до двох десятків гектарів поля.

На фото: Малина вражає розмірами

Крім того, через дорогу від уже посадженого саду тривають підготовчі роботи на ще одному клаптику землі площею 30 гектарів, який господарство планує відвести для малини та полуниці. Та й на цьому зупинятися не збираються. Роман Барашков каже, що наразі тривають домовленості про оренду ще 200 гектарів землі у селі Цміни Маневицького району.

Офіційно на господарстві працює 45 людей, але вже у вересні кількість робітників почнуть збільшувати до 140 осіб. Таке вагоме розширення штату необхідне для посадки полуниці.

«Відомості» поцікавилися і заробітками працівників «Хайберрі». Виконавчий директор повідомив, що середня заробітна плата коливається від 1100 гривень до двох тисяч, хоча, наприклад, тракторист отримує значно більше — орієнтовно 3,5 тисячі гривень.

— Це сезонна робота, але такої можливості в селі — годі шукати, — каже голова Маневицької районної ради Петро Зінчук. — Півроку попрацював на підприємстві, на півроку пішов до центру зайнятості, а потім знову на сезон.

У перспективах господарства «Хайберрі» районна влада не сумнівається. Крім того, що в травні квітучий сад радуватиме око проїжджих, тішить думка і про зведення заводу з заморозки та переробки фруктів.

Зрозуміло, що продукцію побачити на прилавках магазинів іще неможливо, адже господарство поки працює на збільшення розсадного матеріалу. Проте, як переконує Роман Барашков, перші партії з’являться у продажу наступного року. Плоди ранніх сортів ітимуть свіжими на ринок, а пізні сорти відправлятимуть на замороження.

Loading...