В Україні вчиться майже 50 тисяч іноземних студентів

В Україні вчиться майже 50 тисяч іноземних студентів

У 2010-2011 навчальному році вищу освіту в Україні одержували 46,6 тис. іноземців — громадян з 134 країн Європи, Азії, Африки й Америки. Такі дані надало Міністерство освіти й науки, молоді й спорту України.

Джерело: Відомості

У 2010-2011 навчальному році вищу освіту в Україні одержували 46,6 тис. іноземців — громадян з 134 країн Європи, Азії, Африки й Америки. Такі дані надало Міністерство освіти й науки, молоді й спорту України.

Як пише портал «Дело», серед них на умовах контрактів з оплатою за навчання вчилися 44,7 тис. іноземців, а 1,9 тис. навчалися за засоби держбюджету по міждержавних договорах. У попередньому, 2009-2010 навчальному році, ці цифри становили відповідно 44 тис., 42 тис. і 2 тис. громадян, які представляють 132 держави.

Таким чином, за останній рік українська освіта зацікавила на 6% більше іноземних студентів, додавши до того ж дві країни в географію свого співробітництва в сфері освіти. Дані цифри стали для нашої країни рекордними, адже навіть у часи Радянського Союзу максимальна чисельність іноземців, які отримували освіту в навчальних закладах України, досягала 30 тис. чоловік і була зафіксована в 1990 році.

Як повідомило Міністерство освіти й науки, за останні 5 років установилася стійка тенденція щорічного збільшення загальної кількості іноземців, які отримують освіту в Україні, і це збільшення становить приблизно 3 тисячі людей у рік. Наприклад, якщо в 2000 році закордонних студентів у країні було близько 20 тис., то в 2008 році в Україні вже навчалося 45 тисяч іноземців, причому з них більше 7 тисяч (15,6%) — громадяни Китаю.

Крім китайців, також звичайно багато студентів з Індії, Ірану, Сирії, Йорданії, країн Африки й Росії. Причому росіяни здебільшого воліють вчитися у вузах Східної України. Це пов’язане із широкою присутністю в даному регіоні російської мови. Крім того, українські дипломи в Росії визнаються, а навчання в Україні, як правило, дешевше, ніж у Росії. В останні роки вступає багато студентів з Туреччини й Туркменістану.

Навчання вищезгаданої чисельності іноземців дозволяє вищим початковим закладам одержувати щорічно кошти тільки за надані освітні послуги в розмірі близько 90 мільйонів доларів США, а також надати роботу 4,6 тис. викладачам. У середньому іноземному студентові навчання обходиться в 2-4 тисячі доларів у рік.

Вузам учити іноземних студентів вигідно, тому що ті платять більше, ніж українські. Наприклад, у Національному авіаційному університеті залежно від напрямку підготовки фахівця плата за навчання для іноземних громадян становить від 1700 до 2200 доларів за українську, російську мови навчання й від 2700 до 3500 доларів за англійську мову навчання.

Loading...