Втомленого водія прирівняють до п’яного за кермом

Втомленого водія прирівняють до п’яного за кермом

Проект змін до Правил дорожнього руху містить багато спірних моментів Водії, готуйтеся, адже не за горами чергові нововведення, вірніше — зміни до «кодексу честі» кожного автомобіліста — Правил дорожнього руху.

Джерело: Відомості

Проект змін до Правил дорожнього руху містить багато спірних моментів

Водії, готуйтеся, адже не за горами чергові нововведення, вірніше — зміни до «кодексу честі» кожного автомобіліста — Правил дорожнього руху. Ініціював внесення поправок Департамент ДАІ МВС України, мотивувавши тим, що, по-перше, треба узагальнити безліч законодавчих актів у сфері безпеки дорожнього руху, що були прийняті в останні роки. А по-друге, адаптувати ПДР до сучасності, оскільки їх базис формувався ще за Союзу, коли машин було мало і зовсім не ті технічні можливості чотириколісного транспорту. Проект змін викладено на офіційному сайті Державтоінспекції. Для початку зупинимося на кількох пунктах, які вже сколихнули автомобільну громадськість.

Загалом доповнення можна поділити на дві об’ємні групи: цілком виправдані, на часі й неоднозначні, спірні.

Так, ДАІ хоче заборонити стоянку під виглядом аварійної зупинки, коли водії кидають авто у невідведених для цього місцях з увімкненою «аварійкою».

Також конкретизуються правила руху вантажівок і мопедів — вони не можуть залишати першу й другу смуги. Дуже доречний пункт, що забороняє їздити на зимових шинах влітку і навпаки. Ще хочуть зробити обов’язковим ближнє світло вдень. А шанувальникам автомобільного розпису, можливо, не доведеться одержувати для цього спеціальний дозвіл, якщо малюнок займатиме не більше 1/3 площі поверхні машини.

Пропонується дозволити поворот праворуч на червоне світло за умови, що маневр не перешкоджає руху транспортних засобів і пішоходів, які рухаються з інших напрямків, тоді як зараз такий маневр дозволений тільки при наявності спеціальної таблички з зеленою стрілкою, розташованої біля червоного сигналу світлофора. Нарешті — надати право водієві одержувати компенсацію у випадку одержання збитку через невідповідність стану доріг, вулиць і залізничних переїздів умовам безпеки дорожнього руху. Це дозволить захистити права водія у випадку наїзду на яму.

До спірних ініціатив можна віднести пропозицію заборонити стоянку на тротуарах. При цьому можуть дозволити велосипедистам рух по тротуарах — ну звісно, побудувати велосипедні доріжки не спромоглися. Своєрідне клеймо для початківців — спеціальний знак-наклейка для водіїв-новачків (зі стажем до двох років) з обмеженням їх швидкості до 70 км/год.

Пропонується посилити покарання за їзду без страхового поліса. Зараз у списку документів, які водій зобов’язаний пред’явити співробітникові ДАІ, страховка не значиться, а в новому проекті пропонується за її відсутність штрафувати на 170-255 грн. на перший раз, а у випадку повторного порушення — від 255 до 510 грн. або громадські роботи. Але справжній емоційний буревій серед водіїв, які вже встигли ознайомитися з пропонованими доповненнями і діляться ними з друзями-знайомими, викликали два пункти — відстороняти від керування транспортними засобами водіїв, які перебувають у хворобливому або втомленому стані, прирівнявши їх до п’яних, і зобов’язати водія на вимогу працівника міліції зупинитися й вийти з транспортного засобу (на тротуар або узбіччя), що зараз не обов’язково.

Реакція

Щоб не бути голослівною, поцікавилась думкою кількох луцьких водіїв щодо «найцікавіших» із пропонованих змін до ПДР. Виявилось, майже всі вже поінформовані про проект ДАІ і активно його обговорюють.

— Та при такій спеці за півгодини їзди будеш виглядати, ніби три дні не спав, — зауважує водій таксі Юрій. — Якщо ці норми затвердять, інспектор зможе вилучити автомобіль під керуванням втомленого водія. При цьому зовсім не прописаний механізм визначення втоми. Як будуть на втому перевіряти? Прилад спеціальний винайдуть — втомомір?

— На мою думку, заборонити стоянку з увімкнутим аварійним сигналом — це правильно. У Луцьку, особливо в центральній частині міста, біля ЦУМу, багато автомобілів зупиняються саме так, — коментує місцевий автовласник Микола. — Я собі цього не дозволяю, бо знаю, що це заважає руху інших.

— Навіщо міняти Правила? — обурюється ще один водій Павло. — У новому проекті я не бачу жодного пункту, який би вплинув на покращення безпеки руху, натомість явно видно бажання підвищити корупцію серед інспекторів ДАІ, фактично узаконити їх і без того бандитський статус. Нові правила можна назвати так — «Як інспекторові заробити за тиждень мільйон». І це зовсім не смішно.

Поки проект перебуває на стадії обговорення, усі бажаючі й небайдужі можуть свої зауваження та пропозиції до таблиці узагальнених змін та доповнень до Правил дорожнього руху надсилати на адресу ЦБДР та АС при МВС України (вул. Інститутська, 29-а, м. Київ, 01024) або на e-mail: post@mia.gov.ua.

Ольга ЮЗЕПЧУК

Loading...