Зеленський: Вибори на Донбасі можливі після виведення російських військ та відновлення контролю над кордоном

Зеленський: Вибори на Донбасі можливі після виведення російських військ та відновлення контролю над кордоном

Володимир Зеленський пояснив, за яких умов можуть відбутися місцеві вибори на Донбасі.

Джерело: Відомості

Місцеві вибори на Донбасі можливі лише за українським законодавством, за участі Центральної виборчої комісії та українських політичних партій, а також після виведення російських військ, роззброєння незаконних збройних формувань і відновлення контролю над українсько-російським кордоном, заявив Президент Володимир Зеленський.

«Якщо ми говоримо про вибори на Донбасі, ми маємо розуміти, що вони повинні бути за українським законодавством. А це значить, що всі партії повинні мати можливість там обиратися. А хто ж туди поїде, якщо там будуть війська? А хто там гарантуватиме безпеку?» – сказав Глава держави під час прес-марафону, відповідаючи на запитання представників ЗМІ про те, якими документами Україна може зобов’язати Російську Федерацію вивести свої військові підрозділи з тимчасово окупованих територій Донбасу, а також хто і яким чином гарантуватиме роззброєння НЗФ і чи буде документально закріплений принцип, що якщо немає виведення іноземних військ та роззброєння НЗФ, то вибори не відбудуться.

Володимир Зеленський зазначив, що відповіді на всі ці питання закріплені у Мінських домовленостях. «Там є кроки: припинення вогню, розведення, потім вихід усіх іноземних, закордонних військових формувань. І все це описано до виборів», – констатував він.

«Єдине складне питання там стосується того, що підписано, що ми спочатку проводимо вибори, а потім – кордон під контролем України. Це дуже суперечливе питання, і я, чесно кажучи, по-іншому бачу, як його вирішувати. Тому ми продовжуватимемо саме нашу політику, що треба це вирішувати зовсім інакше», – додав Президент.

Він наголосив, що вибори на тимчасово окупованих територіях відбудуться тоді, коли будуть вирішені безпекові питання.

Глава держави акцентував: щоб результати цих виборів були визнані, вони мають не просто відбутися за українським законодавством – повинен бути забезпечений доступ ЦВК України, закордонним спостерігачам, журналістам, представникам українських політичних партій тощо. «Тому що так повинні відбуватися вибори», – сказав Володимир Зеленський.

«Якщо все це буде, і вибори будуть визнані за законом України нами з вами і місією ОБСЄ, якщо вони будуть визнані прозорими та чесними, тоді вибори відбулися. А якщо ні, то нічого не відбудеться», – підкреслив Президент.

Loading...