Маріупольського шахрая затримали в момент отримання чергової партії грошей

Маріупольського шахрая затримали в момент отримання чергової партії грошей

44-річний мешканець Маріуполя передавав видурені у людей гроші на окуповану територію.

Джерело: Відомості

Тільки за останній місяць чоловік передав своїм колегам-зловмисникам, які перебувають у місцях позбавлення волі на непідконтрольній Україні території, понад 160 тисяч гривень, видурених у довірливих маріупольців. Поліцейські встановлюють інших жертв цієї групи та закликають громадян не спокушатися обіцянками зловмисників.

44-річний мешканець Маріуполя працював таксистом, а близько півроку тому знайшов собі додатковий заробіток – взяв участь у злочинній схемі. Переступити через закон для чоловіка було не у новину – раніше він притягувався до кримінальної відповідальності за збут та вживання наркотиків.

Його «справа» була відповідальна - він у будь-який час доби під’їжджав на вказану адресу, там до нього виходила людина та передавала гроші. Ці кошти він мав пересилати автобусом до Донецька.

Спочатку, за словами затриманого, він не знав, що це за гроші, а за таку неважку «роботу» отримував 300 гривень. Але швидко зрозумів, що готівка здобувається злочинним шляхом, і зажадав більшої винагороди. За свої послуги він запросив п’яту частину від суми, яку передавав. Організатори погодилися. А вже згодом він почав переказувати кошти на банківську картку, номер якої йому диктували телефоном.

Маріуполець був затриманий як раз тоді, коли приїхав за черговою сумою грошей. Наразі правоохоронці встановили його причетність до 8 фактів шахрайства, які були скоєні по всьому Маріуполю, але є всі підстави вважати, що їх було набагато більше. Спосіб, за яким люди віддавали зловмисникам гроші, у всіх випадках тут добре відомий – вони вважали, що рятують близьку людину від кримінальної відповідальності.

Розслідуючи цю справу, оперативники ГУНП в Донецькій області вийшли на організаторів шахрайської схеми. Виявилося, що «коріння» тягнеться до засуджених, які відбували покарання спочатку у виправній колонії у Донецьку, а сьогодні – у Горлівці.

Відомо, що засуджені, розуміючи, що українські правоохоронці поки не мають можливості до них дістатися та притягнути до кримінальної відповідальності, навіть, коли їхні схеми викривають, не зупиняються. Вони телефонують людям, представляючись, як у цьому випадку, співробітниками поліції, та вимагають гроші за не притягнення до відповідальності близької людини. У середньому на годину здійснюється 10-15 таких дзвінків. Варто підкреслити, що адміністрація таких закладів зазвичай добре знає про злочинні дії засуджених, та перебуває з ними «у долі».

Наразі поліцейські не можуть вплинути на зловмисників, тому проводять об’ємну роботу для того, аби зменшити кількість потерпілих. Поліція вкотре закликає громадян бути пильними. Якщо вам телефонують невідомі, вдень чи вночі, представляються правоохоронцями, кажуть, що ваш родич переступив через закон, нібито дають йому слухавку та вимагають від вас грошей, не вірте своєму співрозмовнику. Зателефонуйте своїй близькій людині, переконайтеся, що з нею все гаразд, та звертайтеся до поліції за номером «102», номерами чергової частини ГУНП в Донецькій області: (0629) 47-48-22; (0629) 47-48-28; (0629) 51-98-01; (0629) 51-98-02.

Loading...