Якщо Європарламент і Рада ЄС підтримають рішення Комітету ЄП, то українці вільно пересуватимуться закордон

Якщо Європарламент і Рада ЄС підтримають рішення Комітету ЄП, то українці вільно пересуватимуться закордон

Українці, які мають біометричні паспорти, здійснювати безвізові бізнесові, туристичні або сімейні подорожі до Євросоюзу на 90 днів протягом будь-якого 180-денного періоду.

Джерело: Відомості

Нагадаємо, учора депутати Комітету Європейського Парламенту з громадянських свобод, юстиції та внутрішніх справ схвалили плани щодо скасування візових вимог для громадян України, які подорожують до країн Шенгенської зони. Якщо таке рішення також підтримають Європарламент і Рада ЄС, то це дозволить українцям, які мають біометричні паспорти, здійснювати безвізові бізнесові, туристичні або сімейні подорожі до Євросоюзу на 90 днів протягом будь-якого 180-денного періоду.  

Резолюцію, підготовлену Марією Ґабріель (представницею Європейської народної партії з Болгарії), підтримали 38 членів Комітету; 4 євродепутати виступили проти, 1 – утримався.

За словами Ґабріель, діалог з візової лібералізації довів, що є «ефективним інструментом сприяння складним і далекосяжним реформам», зокрема у сфері юстиції та внутрішніх справ. Євродепутатка згадала про Угоду про асоціацію між ЄС і Україною, що була ратифікована обома парламентами торік, зауваживши, що вона є чітким доказом спільного прагнення досягти «вагомого зближення».

Скасування візових зобов’язань, відзначила Ґабріель, стане конкретним досягненням, що відображатиме прагнення та відданість українського народу миру, стабільності, а також європейському та реформістському напряму країни.

Що стосується міграційних та безпекових ризиків, доповідачка підкреслила, що чинна частка відмов ЄС у видачі віз українським громадянами не перевищує 2%; водночас відсоток повернення нерегулярних мігрантів у рамках двосторонньої угоди про реадмісію, що її було підписано у 2007 році, складає понад 80%.  

Євросоюз та Україна розпочали перемовини з візової лібералізації у 2008 році. Наприкінці 2015 року Європейська Комісія заявила, що Київ, попри виняткові внутрішні та зовнішні проблеми, з якими країна зіштовхнулася останніми роками, досяг необхідного прогресу та виконав усі критерії. У квітні поточного року Єврокомісія представила пропозицію із надання українським громадянам права на безвізові подорожі до ЄС.

Loading...