На Київщині шукають невідомі солдатські поховання часів Другої Світової війни

На Київщині шукають невідомі солдатські поховання часів Другої Світової війни

Тривають розкопки на місцях запеклих боїв у лісі біля станції Березань на Київщині.

Джерело: Відомості

Національна академія Служби безпеки України та Всеукраїнська громадська організація «Закінчимо війну» розпочали спільні пошуки невідомих солдатських поховань часів Другої Світової війни, повідомляє прес-центр СБУ.

Курсанти Академії долучилися до розкопок на місцях запеклих боїв у лісі біля станції Березань на Київщині.

З архівних документів відомо, що після окупації Києва фашистськими загарбниками бійці 37-ї армії, які рушили в напрямку Пирятина, потрапили у цих місцях у засідку і дали тут свій останній бій. «У цих лісах загинуло багато захисників Києва, чиї імена й досі невідомі. Усі вони мають бути ідентифіковані та перепоховані», — розповідає пошуковець Анатолій Дроздов, учасник бойових дій в Афганістані та на сході України.

Досвідчені пошуковці показали новачкам, як правильно проводити ретельні розкопки, обережно знімаючи шар за шаром пласти ґрунту.

Кілька годин над галявиною панувала напружена тиша — вкопуючись у землю сантиметр за сантиметром, курсанти сподівалися на знахідки й водночас були збентежені особистим дотиком до історії.

Через деякий час пошуковці натрапили на рештки чотирьох загиблих воїнів. На жаль, особисті медальйони не збереглися. Невідомі солдати будуть перепоховані, а пошук у архівах триватиме. Можливо, як це було уже не раз, з часом вдасться написати на пам’ятнику справжні імена загиблих захисників Києва.

На зім’ятому вибухом жерстяному кухлі, який знайшли курсанти, видно літери, і пошуковці сподіваються встановити повністю прізвище солдата. Армійська фляга, багато гільз та уламки зброї — усі ці пам’ятки війни будуть передані до музею.

Loading...