56,4% українців не підтримують надання Донбасу особливого статусу

56,4% українців не підтримують надання Донбасу особливого статусу

Більше половини українців не підтримують ідеї надання Донбасу особливого статусу.

Джерело: Відомості

Більше половини українців не підтримують ідеї надання Донбасу особливого статусу і виборів до повернення української влади

Більше половини громадян України негативно сприймають ідею надання Донбасу особливого статусу, про що свідчать результати березневого опитування соціологічної служби Центру Разумкова, інформує Інтерфакс.

Згідно з даними соцдослідження, оприлюдненими в четвер, 56,4% респондентів не підтримують надання Донбасу особливого статусу, за таку ідею – 23,8% опитаних, 19,8% не визначилися з відповіддю.

У регіональному розрізі картина така: не підтримує надання Донбасу особливого статусу абсолютна більшість мешканців Центрального та Західного регіонів, а також відносна більшість жителів Південного регіону Донбасу (тієї частини, що контролюється Україною). У Східному регіоні відносна більшість опитаних підтримує надання Донбасу особливого статусу.

Ідею проведення виборів на окупованих територіях Донбасу щодо повернення їх під контроль української влади не підтримують 52,5% населення України, за таку ідею - 31,2% опитаних, решта не змогли визначитися з відповіддю. Не підтримує цієї ідеї абсолютна більшість опитаних у Центральному та Західному регіонах відносна більшість - у Східному регіоні та на Донбасі. У Південному регіоні кількість респондентів, які підтримують (31,2%) і не підтримують (33,5%) цю ідею, статистично значуще не відрізняються.

Крім того, за даними опитування, відносна більшість опитаних не підтримує амністію для всіх учасників сепаратистських рухів, які не скоїли тяжких злочинів (42,3%), підтримують таку ідею 31,2% респондентів, решта не змогли визначитися з відповіддю на запитання. Не підтримує такої ідеї абсолютна більшість жителів Західного регіону і відносна більшість жителів Центрального регіону. Підтримує таку ідею відносна більшість опитаних на півдні та Донбасі. У Східному регіоні частки респондентів, які підтримують (36,7%) і не підтримують (36,5%) цю ідею, статистично суттєво не відрізняються.

Відносна більшість населення України підтримує припинення будь-яких економічних зв'язків між Україною і територіями "ДНР" і "ЛНР" (зокрема соціальні виплати, постачання енергоресурсів, закупівлю вугілля тощо) до повного встановлення Україною контролю над цими територіями (45,9%) та позбавлення українського громадянства громадян України, які підтримали російську агресію проти України, анексію Криму, сепаратистські руху на сході й півдні країни (45,5%). Не підтримують цієї ідеї близько третини опитаних (33,3% і 34% відповідно). Ці ідеї підтримує абсолютна більшість опитаних у Центральному та Західному регіонах і не підтримує абсолютна або відносна більшість в інших регіонах.

Відносна більшість опитаних (35,9%) негативно оцінює поточні результати Мінських домовленостей щодо ситуації на Донбасі. Позитивно оцінюють ці результати 16,6% респондентів, нейтрально - 24,3%. 10% опитаних нічого не знають про ці домовленості, а 13,1% респондентів не визначилися з відповіддю. Негативно оцінює поточні результати Мінських домовленостей відносна більшість опитаних у всіх регіонах України.

Дослідження було проведене соціологічною службою Центру Разумкова з 25 до 30 березня. Опитано 2018 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької і Луганської областей за вибіркою, що репрезентує доросле населення України за основними соціально-демографічними показниками. Вибірка опитування будувалася як багатоступенева, випадкова із квотним відбором респондентів на останньому етапі. Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Loading...