Волиняни у Києві протестують проти призначення Олександра Кватирка керівником лісової галузі області

Волиняни у Києві протестують проти призначення Олександра Кватирка керівником лісової галузі області
Акція протесту під Державним агентством лісових ресурсів / Фото: Ірина ВЛАСЮК

У Києві відбулась акція протесту проти призначення Олександра Кватирка на посаду начальника управління лісового господарства області

Автор: Ірина ВЛАСЮК / Джерело: Відомості

Хоча й пройшло вже дві революції в нашій країні, одна з яких, на жаль, була не мирною, здається, ніхто з вищестоящих й не збирається виконувати вимоги українського народу, яке вкотре хоче справедливості та прозорості у призначенні того чи іншого чиновника. Лісове господарство на нашій території — це основна «золота жилка» для любителів поживитися. Тому й не дивно, що всіма правдами і не правдами там хочуть мати «своїх» людей, тому й лобіюють інтереси «підопічних». Прикро, але «діяльність» посадовців призвела до зупинки переробки лісу і розвитку місцевих виробництв, продовжується «дерибан» лісових земель, приватизація лісових рубежів, процвітає корупція, продаються посадки... 8 грудня, вже вкотре, активісти з Волинської та Чернівецької областей відправилися до столиці, аби все-таки отримати від керівництва Державного агентства лісових ресурсів України відповіді на наболіли питання. Відразу зазначу, протестуючі налаштовані рішуче, тому відразу попередили — це попередня акція і якщо їхні вимоги не будуть прийняті до уваги, то через тиждень під стіни Держлісагенства прийде вже не сотня протестуючих, а тисячі.

 

Акція-протест відбулася проти призначення на посаду керівника Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександра Кватирка (наразі виконуючого обов’язків), який був затверджений Конкурсною комісією та рекомендований на цю посаду. Така «кадрова політика» голови Держлісагенства Олександра Ковальчука викликала багато запитань. Особливо народ обурює той факт, що Олександр Кватирко – людина з кримінальним шлейфом, який за ним тягнеться ще з 2008 року. Кому і з якою ціллю вигідно призначати таку людину на цю посаду, не звертаючи увагу на велику кількість конфліктів із законом, півдесятка кримінальних проваджень та без врахування суспільної думки? Саме це питання хотіли дізнатися під стінами головного лісового відомства. Людям набридло, що корупція в лісовій галузі має місце й за нової влади, а призначення у лісовій галузі «недолюстрованих» фахівців є тому підтвердженням.

Працівники лісу, які були учасниками акції-протесту, вважають, що всі біди в лісовий край прийшли після призначення керівником Держлісагенства Олександра Ковальчука. Протестуючі обговорювали й те, що «кум-сват-брат» в призначенні чиновників — не викоренений підхід у «роздаванні посад».

Наприклад, вони стверджували, що голову Державної агенції лісових ресурсів призначає Кабінет Міністрів України за поданням Міністра АПК,  а Міністр аграрної політики України Олексій Павленко та Олександр Ковальчук раніше працювали в компанії «Райз», тобто давно знайомі, тому всім зрозуміло, як останній «сів» у це крісло.

На жаль, протистувальники не змогли зустрітися безпосередньо із  Олександром Ковальчуком, бо як зазначили працівники Держлісагенства він «поїхав у відрядження в Рівненський край». Тому до активістів на розмову вийшла Перший заступник Голови — Христина Юшкевич.

— Призначення начальника Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства на постійній основі буде здійснюватись відповідно до вимог чинного законодавства України, у разі встановлення результатами спеціальної перевірки відомостей, які не відповідають встановленим законодавством вимогам, Олександр Кватирко не буде призначений на посаду, — підкреслила Христина Юшкевич.

Громадські активісти з Чернівецької області наголошували на тому, що наразі є нагальна потреба проведення повторного конкурсу  на заміщення вакантної посади начальника управління лісового та мисливського господарства у їхній області, у зв’язку з тим, що жоден з попередніх кандидатів не був рекомендований Конкурсною комісією.

— Щодо вакантної посади керівника Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства, то вже підписано наказ про проведення повторного конкурсу, - зазначила Перша заступниця голови Держлісагенства, —  А з 10 грудня розпочнеться прийом документів.

Шкода, але багато питань так і залишися без відповіді. Не вдалося почути активістам з Чернівецького краю і про те, чому не проводиться належний контроль за незаконною вирубкою лісу, а люди, які хочуть дізнатися правду часто-густо «отримують по шапці», доходить до того, що спалюють активістам машини, а правоохоронні органи закривають на це очі. Чиновниця пообіцяла «зі всім розібратися», навіть наголосила на тому, що особисто згідна поїхати і подивитися на ці неправомірні діяння.

— Я готова активно реагувати на порушення та виїжджати на місця для вивчення проблемних ситуацій з метою прийняття ефективних управлінських рішень, — запевнила чиновниця.

 Всі слова Христини Юшкевич, про сприяння у вирішення питань з якими активісти прийшли під стіни Держалісагенства, їх не задовольнили. Вони впевненні, що все й надалі буде завуальовано. Бо на посадах сидять особи, які не розбираються в веденні лісового господарства, а є як не «юристами», то «трактористами», тобто людьми, які більше дбають за власний гаманець, а не за збереження та примноження лісових масивів. Тому на завершення мітингу була прийнята резолюція щодо висунення недовіри голові Держлісагенству Олександру Ковальчуку.

— ...Попереджаємо, що у випадку невиконання наших вимог та вразі продовження старої практики в ігноруванні інтересів громади — це стане енергійним імпульсом до нетрадиційних методів вирішення таких питань, — на завершення прочитаної резолюції сказав один із активістів.

Резолюція була зареєстрована у відповідному органі, а активістам залишилося надіятися на гідну відповідь та реакцію.

Акція-протест продовжилася вже під стінами Міністерства АПК. Саме сюди приїхали народні депутати Остап Єднак, Семен Семенченко та Володимир Парасюк. Народні обранці також розкритикували діяльність керівників лісової галузі. А протестувальники  нагадати їм про те, що депутати є членами коаліції та голосували за призначення Олексія Павленка на посаду Міністра АПК, тож несуть персональну відповідальність за все, що коїться в аграрній сфері. На що, Семен Семенченко відповів, що також виступає за звільнення з посади Олександра Ковальчука, але вважає, що міністр Олексій Павленко не несе за нього відповідальності, начебто голову Держагенції призначає Уряд.

І на завершення біля будівлі МінАПК в знак протесту проти корупції та свавілля, активісти спалили опудало голови Держагенції лісових ресурсів Олександра Ковальчука.

 

Loading...