Порушників на дорогах штрафуватимуть спершу балами, а лише потім — грішми

Порушників на дорогах штрафуватимуть спершу балами, а лише потім — грішми

В Україні планується запровадження нової системи штрафів для порушників на дорогах — платити будуть не тільки грішми, але й балами. Як діятиме нова система на автошляхах країни, дізнавалися «Відомості».

Автор: Любов Шекель / Джерело: Відомості

Кожному водієві буде запропоновано 150 балів, якими він зможе «розплатитися» за порушення. Однак лише за ті, що не становлять загрози життю. Цієї кількості вистачить не більше як на кілька незначних порушень. За перевищення швидкості з водія зніматимуть 20 балів, за розмову по мобільному чи паркування на зупинці громадського транспорту — 30. «Найдорожче» коштуватимуть саме парковка на зупинці громадського транспорту, перетин залізничної колії на червоне світло та перевищення швидкості більше ніж на 50 км/год від дозволеної.

Як тільки фотореєстратори на дорозі зафіксують порушення, автоматично зніматиметься так званий штраф, а на телефон водія прийде повідомлення з кодом, під яким зареєстровано порушення. Якщо водій матиме бажання побачити скоєне, зможе, увівши цей код, переглянути відео на спеціальному сайті.

Коли бали скінчаться, а порушення фіксуватимуться, штраф оплачуватиметься вже з гаманця винуватця. Варто детальніше розкрити умови його виплати: стягнення має бути погашене не пізніше як за 30 днів після нарахування. У разі несплати в зазначені строки сума збільшиться вдвічі.

Головна ідея балової системи полягає в тому, щоби водії пам’ятали, що їхні нібито незначні порушення все ж таки фіксують. Проте якщо це новаторство себе не виправдає за рік-два, то будуть повернуті грошові штрафи.

— Чи виправдає себе ця система, зараз говорити важко, бо ми взагалі не уявляємо, як вона працюватиме та чи взагалі працюватиме. Ніхто «зверху» ніяких розпоряджень іще не давав стосовно її реалізації. А почитати законопроект буде можливо лише з дня опублікування, коли він набере сили. Звісно, якби вже сьогодні знати хоча би щось, то можна було би робити прогнози. Таку систему мають Англія й Іспанія, і там вона працює. А щодо України та Волині зокрема, то сказати важко. Вже більше трьох років діє закон, за яким працівники ДАІ мають складати акти про порушення, базуючись на даних відеореєстраторів, що їх зафіксували, лише в присутності власника автомобіля. А це означає, що під цей закон не підходить система з балами, основою якої є автоматичне їх зняття за зафіксоване порушення», — розповів начальник управління ДАІ УМВС України у Волинській області Андрій Бондарук. — Станом на сьогодні наша область має лише три пости, обладнані такими реєстраторами. Тому говорити, що ця новинка буде виправданою на Волині та й у інших областях, не доводиться. Якщо ж закон буде довершеним, матиме невідворотність покарання (щоби не було, як із забороною куріння в громадських місцях: закон є, а покарання — нема), тоді, можливо, водії таки відучаться розмовляти за кермом, їхати на «червоне» й паркуватися там, де заборонено.

Оскільки законопроект розглядали ще в квітні, ми вирішили також поцікавитись і думкою волинських водіїв щодо нього. Та, як виявилося, не всі взагалі чули про таке нововведення.

59-річний Андрій, водій із Любешова, зізнався, що вперше почув таке лише від нас.

— Добре, що ви сказали, що таке взагалі є. Ніби і газети читаю, і радіо постійно слухаю, але чую вперше. Не знаю, чи виправдає себе ця система, бо ж наші люди звикли, що заплатив — і поїхав далі. А рахувати якісь там бали, скільки вже витрачено, а на скільки порушень залишилося — маячня.

А от 31-річний лучанин Олександр переконаний, що варто такі зміни прийняти.

— Я думаю, що позитивна сторона, безумовно, є. Для мене це вже якийсь страх, бо коли ти їдеш і пам’ятаєш, що за тобою слідкують, то це змушує бути уважнішим на дорозі. Неважливо, мале порушення чи велике. В будь-якому разі закон переступили, — каже він.

Утім, чи виправдає себе нова система штрафів і, головне, чи зменшить це кількість порушень на автошляхах, зараз можна лише припускати. А там час покаже.

Loading...