Бідними в Україні цього року стануть 33% населення

Бідними в Україні цього року стануть 33% населення

У 2015 році в Україні очікується зростання рівня бідності до 33%.

Джерело: Відомості

Про це йдеться в національній доповіді «Цілі розвитку тисячоліття України: 2000-2015 рр.».

«У 2015 році зростання рівня бідності до 33% проти цільового орієнтиру 7%», — йдеться в доповіді, представленій в ході круглого столу «Прогрес на шляху досягнення цілей розвитку тисячоліття», передає «Остров».

У тексті зазначається, що тривалий час в Україні спостерігалося поступове зменшення частини бідних, проте в даний час очікується, що цей показник буде повернений до значення попередніх років.

Згідно рівню фактичного прожиткового мінімуму, рівень бідності зменшився з 71,2% в 2000 р до 22,1% в 2013-му.

У доповіді зазначено, що сім'ї з дітьми складають головну групу серед бідного населення і найбільш вразливі до соціально-економічної ситуації в країні.

«Так як кожне третє домогосподарство з дітьми перебуває за межею бідності, наявність однієї дитини підвищує ризик бідності за відносним критерієм на 17%, а наявність трьох і більше дітей — вже на 42%», — говориться в доповіді.

Як зазначила директор Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М. Птухи академік Елла Лібанова, говорячи про причини сплеску бідності, Україна підійшла до цього рівня не тільки через війну на сході.

«Ми б все одно отримали сплеск бідності. Не можна все списувати на війну. Ми до цієї кризи підійшли не через війни. Ми до цієї кризи підійшли в попередні роки», — сказала Лібанова.

Вона також зазначила, що в останні роки соціальні пільги, які надаються вразливим верствам населення, «виконують будь-які завдання, але не завдання зниження бідності».

Loading...