Окремі категорії пільговиків змусять платити за проїзд у громадському транспорті

Нововведення почне діяти з 1 червня.

Джерело: Відомості

Через тиждень, із 1 червня, в Україні набирає чинності рішення Верховної Ради, яке скасовує безкоштовний проїзд у громадському транспорті окремим категоріям пільговиків. Зокрема, такі пільги для проїзду скасовують учасникам війни та особам, які належать до учасників війни, дітям-»чорнобильцям», ветеранам праці, пенсіонерам-прокурорам, дітям війни, жертвам нацистських переслідувань та іншим категоріям. 

Безкоштовний проїзд мають право відновити місцеві органи влади, якщо на це буде і політична воля, і достатнє фінансування. Скажімо, в Києві зберегли можливість безкоштовного проїзду найбільш незахищеним категоріям громадян. Для продовження пільги пенсіонерам столиці необхідно оформити «Картку киянина», звернувшись до районних управлінь праці і соцзахисту населення.

Крім того, столична влада розпочала забезпечення киян-учасників АТО проїзними квитками на муніципальний транспорт.

«Кабінет міністрів України не буде скасовувати постанови №354 від 17.05.1993 та від №555 від 16.08.1994 щодо безкоштовного проїзду у громадському транспорті пенсіонерів за віком та інвалідів. Особи, які належать до категорій учасників війни, жертв нацистських переслідувань, дітей війни, ветеранів праці, інвалідів, чорнобильців І та ІІ категорій, з 1 червня цього року зможуть і надалі реалізувати своє право на безоплатний проїзд у міському і приміському транспорті відповідно до зазначених урядових рішень як пенсіонери за віком або інваліди», — пояснив міністр соціальної політики України Павло Розенко.

Він також зауважив, що рішення про пільговий проїзд зазначених категорій у метрополітені будуть ухвалювати органи місцевого самоврядування міст Києва, Харкова і Дніпропетровська, де є метро.

«Рішення щодо реалізації права на пільговий проїзд окремих категорій громадян, зокрема, у метрополітені, а також встановлення додаткових соціальних гарантій належить до компетенції місцевих органів влади та органів місцевого самоврядування. При цьому Законом України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» передбачено кошти на компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян у вигляді субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на рівні минулого року в сумі 1,9 млрд грн, з яких на компенсаційні виплати за пільговий проїзд – 1,6 млрд грн», — зауважив очільник Мінсоцполітики. 

Loading...