Україна відмовилася забезпечувати права людини на окупованих територіях

Україна відмовилася забезпечувати права людини на окупованих територіях

Спікер Верховної Ради України підписав постанову Верховної Ради про відмову України забезпечувати права людини на окупованих територіях.

Джерело: Відомості

Про це повідомляє 112 з посиланням на сайт парламенту.

21 травня Верховна Рада підтримала постанову № 2765 (462-VIII) «Про затвердження заяви Верховної Ради України» про відступ України від окремих зобов'язань, визначених Міжнародним пактом про громадянські і політичні права, і Конвенції про захист прав людини та основних свобод». Таке рішення підтримали 249 нардепів.

Ініціатором документа виступила віце-спікер ВР Оксана Сироїд.

Відзначається, що постанова є підставою для відступу України від зобов'язань Конвенції про захист прав людини та основних свобод, Міжнародного пакту про громадянські і політичні права та Європейської соціальної хартії (переглянутої).

Відступ від зобов'язань обґрунтовується тим, що «у зв'язку з озброєною агресією Російської Федерації, яка створила загрозу існуванню українського народу шляхом порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, Україна вживає необхідних заходів для опору, які відступають від зобов'язань за міжнародними договорами». Згідно з постановою, Україна має намір відступити від зобов'язань, передбачених:

- Ст. ст. 2 (забезпечення прав та їх ефективного захисту), 9 (незаконний арешт), 12 (свобода пересування і вибору місця проживання), 14 (правила судового розгляду) і 17 (захист від свавільного або незаконного втручання в особисте і сімейне життя) Міжнародного пакту про громадянські і політичні права;

- Ст. ст. 5 (право на свободу та особисту недоторканність), 6 (право на справедливий суд), 8 (право на повагу до приватного і сімейного життя) та ст. 13 (право на ефективний засіб правового захисту) Конвенції про захист прав людини та основних свобод.

У заяві зазначено, що Україна здійснює відступ від зобов'язань у визначених Кабміном районах Донецької та Луганської областей у зв'язку з проведенням антитерористичної операції на період до повного припинення збройної агресії Російської Федерації.

«Завдання постанови — створити юридичну основу, спираючись на яку уряд України через Міністерство закордонних справ України зможе повідомити генеральному секретарю Організації Об'єднаних Націй та генеральному секретарю Ради Європи про заходи, які Україна взяла у зв'язку з необхідністю дати відсіч збройної агресії Російської Федерації», — йдеться в документі.

У пояснювальній записці зазначається, що виключно парламент як представницький орган може визнати факт і обсяг відступу України від зобов'язань за міжнародними договорами, які стосуються прав людини.

Loading...