Небоженко: Найбільша влада зараз у руках Фірташа

Небоженко: Найбільша влада зараз у руках Фірташа

«Віктор Небоженко останнім часом говорить мало, але цитуючи класика, говорить смачно. На відміну від інших політологів за багато років я не пам’ятаю якихось значних помилок у Небоженка», — пише у своєму живому журналі блогер v_n_zb.

Джерело: Відомості

Нові одкровення Небоженка багато чого пояснюють. У тому числі і дії Порошенка щодо Росії.

У конфлікті президента України Петра Порошенка і колишнього губернатора Дніпропетровської області Ігоря Коломойського насамперед був страшно зацікавлений олігарх Дмитро Фірташ, заявив політолог Віктор Небоженко.

«Найвпливовіший олігарх — Фірташ, звичайно. Я кажу це без жодної іронії. 30 квітня (в цей день суд у Відні розгляне питання екстрадиції до США Дмитра Фірташа) буде дуже важливим днем — або відкриття сезону полювання на олігархів в Україні, антиолігархічна революція, або олігархи знайдуть своє нове місце в постмайдані і після війни з Росією. Конфлікт Коломойського показав конфлікт президента і олігарха, президента і губернатора, олігарха Порошенка і олігарха Коломойського. І в цьому конфлікті була зацікавлена третя особа — аж ніяк не Росія, як уявляють засоби масової інформації, а Фірташ», — сказав Небоженко.

На думку політолога, якщо з Фірташа будуть зняті звинувачення, в Україні будуть перерозподілені влада і власність.

«Якщо президент зробить вибір і 30 квітня не дасть інформацію від української прокуратури проти Фірташа (як зараз знято звинувачення з Клюєва і з інших важливих діячів), ми отримаємо перерозподіл влади і власності. Тоді і з'явиться суперновий, суперважливий політик — олігарх Фірташ. Його політична функція буде не тільки в тому, щоб фінансувати «Інтер», а й організовувати другі вибори президента Порошенка і відповідати у фінансовому плані як за місцеві вибори, так і за майбутні дострокові парламентські вибори», — повідомив він.

У разі ж, якщо Фірташ все ж таки буде засуджений, вважає Небоженко, українські олігархи опиняться в скрутному становищі.

«Якщо у Порошенка з особистих чи громадських причин, тобто на користь України, з'явиться бажання покарати віроломного Фірташа, всі олігархи у нас опиняться в дуже важкому становищі, і жоден політолог, жоден економіст тоді вам не відповість, хто з них сильніший. Всі вони будуть соромитися своєї могутності і сперечатися про те, що вони, загалом-то, просто звичайний великий бізнес. Один з найбільших молодих олігархів так і сказав: «Не треба ображати. Так, ми заробили нечесно гроші, але ми просто дуже великий бізнес». Це така риса — бажання сховатися в новій ситуації», — заявив політолог.

За словами Небоженка, саме Фірташу вдається те, що не вдавалося ще всім українським олігархам — фактично управляти Адміністрацією Президента і займатися власною кримінальною справою.

«Повторюю: до 30 квітня найсильніший — Фірташ. Він легко управляє емоційними та фінансовими рухами тіла практично всієї Адміністрації Президента, він одночасно люто відбивається і на американському фронті, боячись потрапити в руки американській Феміді. Нікому з олігархів такий рівень завдань ще не вдавалося вирішувати — ні Лазаренку, ні Коломойському, ні Ахметову. Найбільша влада зараз саме у Фірташа, але у нього і найбільші загрози зараз — від Вашингтона до Москви, яка теж напевно має претензії щодо невиконання ним контролю над колишньою українською владою», — повідомив він.

Політолог вважає, що зараз всі олігархи поводяться скоромно, намагаючись знайти нове місце в політиці та економіці.

«У Ахметова розквіт життя. Зараз всі великі олігархи намагаються знайти своє нове місце. Демонстрація власності, влади, могутності, використання своїх міжнародних зв'язків в Москві і на Заході, легке відкривання ногою двері в кабінет президента — все це вважається зараз немодним. Звідси деяка приглушеність олігархів. Подивіться на скромність Коломойського, подивіться на скромність Ахметова. Один тільки Фірташ демонстративно каже, що він рятує працю України, що він хоче витягнути Україну з кризи (знаменита Віденська конференція по створенню плану модернізації України). Він, звичайно, по-своєму мужній чоловік. Будучи затриманим, він одночасно думає не про своє спасіння, а про порятунок України. Дуже рідкісний випадок, так сказати», — сказав він.

«Так що, поки залишається Фірташ в Україні, а президент Порошенко його не видає, ми маємо злиття величезної влади президента під час війни з найсильнішим по відношенню до всіх інших. Всі інші тільки постраждають, як тільки Фірташ зуміє на білому коні повернутися в Україну. Більше того, повернення Фірташа в Україну потрясе і Верховну Раду, тому що йому така Верховна Рада не потрібна. Там занадто багато Коломойського, там занадто багато Ахметова. Значить, можна очікувати перевиборів. Він не чекатиме. Він що, буде боятися виїжджати Відень чи в Париж? Звичайно, ні. Він буде дуже серйозно реконструювати політичний ландшафт України. У нього є такі можливості, поки у президента є такі величезні можливості. Якщо він поєднає це з чимось хорошим для України, то і слава Богу, але на це важко сподіватися», — підсумував Небоженко.

Loading...