ФПУ: Мінімальна зарплата в Україні штучно занижена і не відповідає сучасним реаліям

ФПУ: Мінімальна зарплата в Україні штучно занижена і не відповідає сучасним реаліям

Сьогодні державна гарантія — мінімальна заробітна плата на 400 гривень є меншою за фактичний прожитковий мінімум.

Джерело: Відомості

У Федерації профспілок України заявили про штучне заниження розміру мінімальної заробітної плати та закликали народних депутатів переглянути підходи до визначення прожиткового мінімуму, передає УНН з посиланням на ФПУ.

«Замороження номінального розміру мінімальної заробітної плати в розмірі 1218 грн (на рівні грудня 2013 року) відбувається на фоні зростання цін на товари і послуги, підвищення комунальних тарифів, девальвації гривні. Сьогодні державна гарантія — мінімальна заробітна плата на 400 гривень є меншою за фактичний прожитковий мінімум (в цінах січня 2015 року — 1611 грн) і ледь перевищує 38 євро на місяць», — зазначають у Федерації.

За даними профспілок, українська мінімальна заробітна плата у сім разів нижча ніж в Естонії, Словаччині, Угорщині, Чеській Республіці, в 15-40 разів — менше ніж в Австрії, Люксембурзі, Німеччині, Франції та втричі нижче визначеного ООН рівня злиденності у 5 доларів США на день.

Профспілки впевнені, що штучне заниження розміру мінімальної заробітної плати має вкрай негативні економічні, правові та соціальні наслідки та гальмує економічний розвиток держави.

«Тому Федерація профспілок України, СПО об’єднань профспілок звернулись до всіх депутатських фракцій, народних депутатів із закликом переглянути підходи до визначення державного соціального стандарту — прожиткового мінімуму, а відтак і змінити розмір мінімальної заробітної плати. Лише зростання заробітної плати, насамперед мінімальної, забезпечить підвищення платоспроможності громадян, своєчасність сплати комунальних платежів, дозволить відновити економічну активність, розпочати реальну боротьбу з бідністю та гігантським розривом між українськими реаліями та європейськими стандартами», — вважають у ФПУ.

Loading...