Затриманий у Москві український нардеп: Мені дуже шкода росіян — там просто моторошна атмосфера

Затриманий у Москві український нардеп: Мені дуже шкода росіян — там просто моторошна атмосфера

Український нардеп з посольства в Москві розповів, як його відпустила російська поліція і що робили поліцейські з його диппаспортом.

Джерело: Відомості

Сьогодні стало відомо, що до українського депутата Олексія Гончаренка, якого затримали 1 березня на Марші пам'яті Нємцова, у московській поліції претензій немає, і він може «безперешкодно покинути територію Росії». На даний момент нардеп знаходиться в стінах посольства України в РФ і готується вилетіти до Києва, розповідає портал «Новое время».

«Ситуація змінюється весь час. Буквально хвилин 30 тому МВС Росії поширило заяву, що вони відкликають свої претензії до мене, відповідно суду не буде», — розповів Олексій Гончаренко.

У прес-службі МВС Москви пояснили, що зобов'язання про явку в суд депутату було видано превентивно, оскільки він є громадянином іншої країни і міг залишити Росію, тоді як для оцінки матеріалів і прийняття рішення про їх процесуальну кваліфікацію вимагався додатковий час.

Рішення російських правоохоронців одесит називає «дуже болючим». Він не очікував, що справа не закінчиться так швидко, враховуючи динаміку розвитку подій. Але, вважає він, зваживши всі за і проти, в Москві вирішили його відпустити.

«Спочатку призначили суд, а потім сьогодні вранці передумали. Ви ж не забувайте — ми маємо справу не з нормальною європейською країною. Тут, щоб МВС щось відкликало, — це безпрецедентно, — говорить Гончаренко. — Якщо вони вже щось сказали, вони повинні до кінця (довести справу). Тим більше не тільки МВС, але і Слідчий комітет РФ теж вчора поширював заяви, що він мене вже допитував нібито з питання подій 1 травня в Одесі».

Адвокат Марк Фейгін, який займається захистом Гончаренка, розповів, що рішення було винесено вчора пізно ввечері: було вирішено відпустити, щоб уникнути скандалу, — вважає він.

«Мабуть, той, хто вище, зрозумів, що такого роду і такого масштабу скандал їм не потрібен. Я розцінюю це так. Просто віддали по телефону команду відпустити», — вважає Фейгін.

Крім того, нардепа врятувала грамотність у спілкуванні з російськими правоохоронцями — він відразу ж зажадав присутності адвоката і консула, перебуваючи в поліцейській дільниці ОВС Китай-Міста і не підписував нічого, розповідає Фейгін.

За законом імунітет, яким володіє Гончаренко, захищає його від затримання і притягнення до відповідальності. За документами, які є на руках у адвоката, нардепу ставили статтю 19.3 адміністративного Кодексу РФ Невиконання законних вимог співробітників поліції.

Гончаренка відпустили тільки через п'ять годин, що також є порушенням — за законом його не повинні були тримати більше трьох годин. А після того, як нардеп повідомив, що у нього дипломатичний паспорт, правоохоронці повинні були як мінімум зв'язатися з консульством України, щоб з'ясувати, чи справжній це паспорт і чи дійсно цей громадянин користується імунітетом, і після цього негайно відпустити.

До українського нардепа застосовували методи тиску — погрожували і били кілька разів, стверджує депутат. Гончаренко зажадав доктора, який прибув, за його словами, тільки через п'ять годин і засвідчив побої в області живота. Адвокат Гончаренка написав скаргу в прокуратуру на ненадання захисту.

«Вони його вмовляли: ти підпиши, якщо не підпишеш — не випустять, принесли навіть матрац з подушкою демонстративно, мовляв, залишишся тут назавжди», — говорить Фейгін.

Крім того, поліцейські насміхалися над його дипломатичним паспортом, обзиваючи його «папірцем», а опісля відібрали його.

«Підійшли і сказали: ходімо на бесіду. Потім і в автозак мене засовували і били. Я представився. Вони знали, що я народний депутат України. Я показав усі документи, показав дипломатичний паспорт. Вони сказали, що це папірець, — говорить Гончаренко. — Потім, коли був уже у відділенні, прийшла чергова група товаришів в штатському, чи то ФСБшники, чи хто, і почали питати прізвище моє. Я їм кажу: уже десять разів відповідав, а по-друге у вас мій паспорт. Вони кажуть: немає ніякого паспорта, хіба у вас був паспорт з собою?»

«Мені дуже шкода росіян, у мене немає ніякої злоби до народу Росії і близько. Як би там не було, це близький нам народ. І так шкода, що у них моторошна атмосфера тут. Якась атмосфера ненависті. Це просто моторошно», — говорить Гончаренко. 

Loading...