Ефіопському бігунові зібрали $ 40 тисяч на політичний притулок

Ефіопському бігунові зібрали $ 40 тисяч на політичний притулок
Жест Лілеса / Фото: BBC

В рамках краудфандінговой кампанії вдалося зібрати 40 тисяч доларів на допомогу бігунові з Ефіопії Фейісу Лілесу.

Джерело: Відомості

Фейіс Лілес, який отримав срібну медаль на Олімпійських іграх в Ріо-де-Жанейро, повідомляє BBC.

На фініші марафону спортсмен схрестив руки над головою — це жест, який народ оромо використовує як символ протесту проти дій уряду Ефіопії.

Лілеса заявив, що тепер його можуть вбити, якщо він повернеться в Ефіопію, оскільки він публічно підтримав протести проти уряду.

Уряд Ефіопії переконує, що олімпійського чемпіона вітатимуть на батьківщині як героя. При цьому державні ЗМІ не показують фотографій з фінішній прямій марафону.

Сторінка для збору пожертвувань з’явилася через кілька годин після закінчення марафону і протесту Лілеси. На цій сторінці спортсмена називають «міжнародним символом» протестів народу оромо.

Спочатку на допомогу Лілесі планувалося зібрати 10 тисяч доларів. Однак вже протягом години сума пожертвувань виявилася більшою.

Ефіопією в останні місяці прокотилася серія протестів у зв’язку з діями уряду. Невдоволення, наприклад, були намагання уряду розширити столицю країни Аддіс-Абеба за рахунок земель регіонів Оромія і Амхарці, в яких в основному живе народ оромо.

Це стало приводом для хвилювань з боку етнічної групи, яка протягом багатьох років скаржилася на те, що уряд ігнорує її потреби і фактично виключив її з політичних і економічних процесів в країні. Протести виявилися наймасштабнішими за останні 25 років.

Правозахисна організація Human Rights Watch заявила, що в ході протестів понад 400 представників оромо були вбиті правоохоронними органами країни. Уряд не згоден з цією цифрою.

Лілеса сам є представником оромо і тому підтримує протести. Він заявив, що багато його родичів перебувають у в'язниці і можуть бути вбиті. При цьому його дружина і діти залишаються в Ефіопії.

Правила Олімпійських ігор забороняють прояви політичних поглядів. Міжнародний олімпійський комітет зараз вивчає справу Лілеси.

Loading...