Нові телескопи в чилійській пустелі полюватимуть на екзопланети

Нові телескопи в чилійській пустелі полюватимуть на екзопланети

Система телескопів NGTS (Next-Generation Transit Survey) в обсерваторії ESO Паранал у північній частині Чилі вловила своє «перше світло».

Джерело: Відомості

Цей проект шукатиме транзити екзопланет — тобто планет, котрі проходять перед їх материнськими зорями, внаслідок чого відбуваються крихітні затемнення зоряного світла, які можуть бути виявлені чутливими приладами. Телескопи будуть зосереджені на пошуках планет завбільшки із Нептун, а також менших, перетини яких від двох до восьми разів більші, ніж у Землі, розповіли у Європейській південній обсерваторії.

NGTS є системою спостережень широкого поля, котра складена з масиву на дванадцять телескопів. Цей новий об'єкт, котрий побудований спільно Великобританією, Швейцарією та Німеччиною, розташовано в обсерваторії ESO Паранал у північній частині Чилі, де він має вигоди від чудових умов спостереження та відмінної технічної підтримки, котрі присутні на цій місцині.

«Нам було потрібне місце, де було б багато ясних ночей і повітря було б чистим та сухим, так щоб ми могли проводити дуже точні вимірювання настільки часто, настільки це взагалі можливо: Паранал був наразі найкращим вибором», — говорить Дон Полокко із Університету Ворвіку у Великобританії, один з очільників проекту NGTS.

NGTS сконструйовано для спостережень у роботизованому режимі: масив буде постійно стежити за яскравістю сотень тисяч порівняно яскравих зірок південного неба. Він шукатиме транзити екзопланет і досягне рівня точності при вимірюванні яскравостей зірок в одну тисячну частину, що досі не було досяжним.

Відкриття NGTS у подальшому будуть додатково досліджуватись за допомогою інших великих телескопів. Однією з цілей є те, щоб знайти малі планети, яскравість яких достатня для визначення їх мас. Це дозволить обчислити середні щільності планет, що в свою чергу забезпечить підказки про їх хімічний склад. Також може бути можливим дослідженням атмосфер екзопланет: під час транзиту, частина світла зорі проходить через атмосферу планети, якщо така власне є, внаслідок чого прилад може зареєструвати крихітний, але виразний сигнал. Наразі проведено лише кілька таких дуже тонких спостережень, але NGTS повинен забезпечити набагато більше потенційних цілей.

Loading...