ЗМІ: Влада РФ хоче відключати Інтернет у випадку протестів всередині країни

ЗМІ: Влада РФ хоче відключати Інтернет у випадку протестів всередині країни

Прес-секретар президента Дмитро Пєсков підтвердив, що 22 вересня відбудеться засідання Ради безпеки РФ, не уточнивши, які питання будуть розглянуті.

Джерело: Відомості

У Росії влада планує прийняти кілька рішень, які б укріпили суверенітет російського сегмента Мережі. Серед цих заходів може бути введений особливий порядок управління Інтернетом, що передбачає можливість його відключення в разі надзвичайної ситуації. Про це повідомляють «Ведомости» з посиланням на джерела в інтернет-компаніях, російських операторів зв'язку, НКО і спецслужбах. 

Рішення щодо укріплення безпеки російського сегменту Інтернету будуть прийняті після серії заходів за участю високопоставлених чиновників. Питання про нові заходи безпеки в області Інтернету буде розглянуто на нараді Ради безпеки РФ за участю президента Володимира Путіна.

За словами співрозмовника газети в одній зі спецслужб, проведені Мінкомзв'язку навчання показали, що Інтернет вразливий для зовнішніх загроз. Джерела видання підкреслюють, що мова йде не про постійне відключення від Інтернету, а про налаштування обладнання таким чином, щоб у разі надзвичайної ситуації російський сегмент Інтернету можна було ізолювати від Всесвітньої мережі.

За словами співрозмовника видання, надзвичайними ситуаціями можуть вважатися військові дії чи протестні виступи всередині країни.

Чиновники також розглянуть питання про передачу функцій адміністратора доменів Федеральному агентству зв'язку, яке підпорядковане Мінкомзв'язку. Зараз ці функції виконує Координаційний центр національного домену мережі Інтернет. В адміністрування доменів входить регулювання правил делегування доменів .ru і .рф, технологічний розвиток інфраструктури Інтернету, акредитація реєстраторів доменів.

Прес-секретар президента Дмитро Пєсков підтвердив, що 22 вересня відбудеться засідання Ради безпеки РФ, не уточнивши, які питання будуть розглянуті.

На початку вересня депутат Держдуми від «Єдиної Росії» Ілля Костунов підготував пакет пропозицій до глави Мінкомзв'язку Миколи Никифорова з приводу розробки інструкцій для громадян та приватних компаній з приводу користування Інтернетом в умовах НС. Інструкції та технічні рішення, за задумом депутата, повинні будуть в разі «цілеспрямованого деструктивного впливу» на російський сегмент Інтернету забезпечити його автономну працездатність.

В квітні 2014 року член Ради Федерації Максим Кавджарадзе виступив з ініціативою створити внутрішній Інтернет, ізольований для доступу з країн Євросоюзу і США. Внутрішньоросійську мережу сенатор запропонував назвати «Чебурашкою».

Навчання, за результатами яких були виявлені вразливості російського інтернет-сегмента, Мінкомзв'язку провело в кінці липня. В них взяли участь представники ФСБ, Міноборони, МВС, фахівці Ростелекому та Технічного центру «Інтернет». 

Loading...