НАСА відмовиться від російських ракет

НАСА відмовиться від російських ракет

Проект, згідно із задумом, також стане стимулом для розвитку приватної ракетно-космічної галузі.

Джерело: Відомості

НАСА має намір укласти багатомільярдний контракт з однією з американських фірм на будівництво шаттла для доставки астронавтів на Міжнародну космічну станцію. Новий човник стане заміною російським носіям «Союз», пише газета The Washington Post. 

Контракт дозволить США вперше за довгі роки позбутися залежності від Роскосмосу, якому НАСА платить по 70 мільйонів доларів за кожне місце в «Союзі». На контракт претендують три основні конкуренти — компанії SpaceX і Sierra Nevada, а також концерн Boeing.

SpaceX і Boeing, за даними видання, розробляють капсули для доставки астронавтів на орбіту. Sierra Nevada, в свою чергу, створює «космічний літак» Dream Chaser — мініатюрну копію шаттла, який може підніматися в повітря з звичайної злітно-посадкової смуги.

Спочатку перший старт в рамках проекту був запланований на 2015 рік, однак через проблеми з фінансуванням він був перенесений на два роки. В НАСА розраховують, що новий човник буде здійснювати в середньому два польоти до МКС на рік. Проект, згідно із задумом, також стане стимулом для розвитку приватної ракетно-космічної галузі. 

Loading...