Астрономи показали галактичного «серійного вбивцю»

Астрономи показали галактичного «серійного вбивцю»

Схоже на те, що галактика ймовірно вже проковтнула іншу, багату на пил спіральну галактику, близько трьох мільярдів років тому.

Джерело: Відомості

Дане нове зображення від телескопа MPG/ESO в обсерваторії ESO Ла Сілла показує дві відмінних галактики: NGC 1316 та її меншу сусідку NGC 1317. Вони досить близько одна до одної у просторі, проте мають дуже різні історії. Невелика спіраль NGC 1317 провела звичайне галактичне життя, а NGC 1316 поглинула кілька інших галактик на протязі своєї бурхливої історії і показує «бойові шрами», розповіли у Європейській Південній обсерваторії.

Кілька важливих доказів у структурі NGC 1316 свідчать, що її минуле було бурхливим. Схоже на те, що галактика ймовірно вже проковтнула іншу, багату на пил спіральну галактику, близько трьох мільярдів років тому.

Також навколо галактики видно дуже слабкі припливні «хвости» — згустки матерії та залишки оболонок зірок. Ці утворення виникли в результаті дії складних гравітаційних ефектів на найближчі зорі, коли інша галактика підходила занадто близько. Всі ці ознаки вказують на бурхливе минуле, під час якого NGC 1316 поглинала інші галактики. Цілком ймовірно, що це «неподобство» і далі триває.

NGC 1316 перебуває на відстані близько 60 мільйонів світлових років від Землі у південному сузір'ї із назвою Піч (Fornax). Вона також носить ім'я Fornax A, відбиваючи той факт, що є яскравим джерелом радіовипромінювання у межах сузір'я, а також четвертим яскравим космічним джерелом радіопроменів на усьому небі. Це радіовипромінювання виникає у процесі поглинання матерії в надмасивній чорній дірі в центрі галактики. Цілком ймовірно, що додатковим «паливом» галактика себе забезпечує завдяки взаємодіями з іншими.

Loading...