Через потужний спалах на Сонці Землі загрожує магнітна буря

Через потужний спалах на Сонці Землі загрожує магнітна буря

Група 1944 знаходиться на центральному меридіані Сонця, тому ці спалахи можуть викликати магнітні бурі.

Джерело: Відомості

Рентгенівський спалах вищого класу потужності X стався на Сонці. Приблизно через два дні викинута при спалаху хмара плазми досягне Землі і викличе магнітну бурю, повідомив представник Інституту прикладної геофізики (ІПГ) Росгідромету.

Спалах класу X1.2 стався на Сонці о 21.32, його джерелом була група плям 1944 – одна з найбільших за останні роки, найбільше пляма в групі вдвічі більша за Землю. Ця ж група у другій половині дня вівторка стала джерелом менш потужною спалаху – класу M5.6.

Група 1944 знаходиться на центральному меридіані Сонця, тому ці спалахи можуть викликати магнітні бурі, передає «Кореспондент».

«Ця група плям розташована поблизу центрального меридіана. Додаткового росту потоку протонів (в навколоземному просторі), мабуть, не буде – зараз вже спостерігається зростання потоку на рівні S1. Що стосується геомагнітних збурень, то конкретних даних поки немає, але за попередньою інформацією збурення будуть, але не завтра, а приблизно через кілька днів», — сказав співробітник ІПГ.

Сонячні спалахи залежно від потужності рентгенівського випромінювання поділяються на п'ять класів: A, B, C, M і X. Мінімальний клас A0.0 відповідає потужності випромінювання на орбіті Землі в 10 нановат на квадратний метр. При переході до наступної букви потужність збільшується в 10 разів. Спалахи як правило супроводжуються викидами сонячної плазми, хмари якої, досягаючи Землі, можуть провокувати магнітні бурі.

Loading...