Мозок старіє повільніше у тих, хто відчуває себе молодим

Мозок старіє повільніше у тих, хто відчуває себе молодим

З віком у мозку відбувається безліч змін, в тому числі скорочення обсягів сірої речовини.

Джерело: Відомості

Корейські вчені, використовуючи МРТ, виявили, що літні люди, які відчувають себе молодше свого віку, мають менше ознак старіння головного мозку, в порівнянні з тими, хто відчуває себе старше за свій вік. Дослідження, проведене командою Сеульського національного університету, є першим, який виявив зв'язок між суб'єктивним віком і старінням мозку.

Прожиті роки впливають на людей по-різному: багато хто відчуває себе старше або молодше свого фактичного віку. Провідний дослідник Jeanyung Chey каже: «Чому деякі люди відчувають себе молодше або старше за свій реальний вік? У деяких випадках на це впливають депресивні стани, індивідуальні відмінності або фізичне здоров'я. Однак ніхто не досліджував процеси старіння головного мозку, як можливу причину таких відмінностей».

З віком в мозку відбувається безліч змін, які відображають зниження нервового здоров'я, в тому числі скорочення обсягів сірої речовини. Нещодавно розроблені методи можуть допомогти дослідникам ідентифікувати функції мозку, пов'язані зі старінням. Корейська команда вивчила зв'язок між суб'єктивним віком і старінням мозку, провівши МРТ-сканування мозку у 68 здорових учасників, вік яких варіювався від 59-84 роки. Крім цього, добровольці пройшли опитування, в який були включені питання про те, чи відчувають вони себе старше або молодше свого віку, а також питання, що оцінює їх пізнавальні здібності і сприйняття стану здоров'я.

Виявилося, що люди, які відчували себе молодше свого віку, набрали більше очок в тестах на пам'ять і вважали, що їхнє здоров'я краще. Вони були менш схильні повідомляти про депресивні симптоми. Крім того, ця група продемонструвала збільшений об'єм сірої речовини в ключових областях мозку. «Ми виявили, що люди, які відчувають себе молодше, мають структурні характеристики молодого мозку. Важливо відзначити, що ця різниця залишається надійною навіть тоді, коли враховуються інші можливі фактори, включаючи особистість, здоров'я, депресивні симптоми або когнітивні функції», відзначили дослідники.

В даний час вчені точно не знають, чи є ці характеристики мозку відповідальними за суб'єктивний вік, і необхідні довгострокові дослідження, щоб зрозуміти цей зв'язок. «Якщо хтось відчуває себе старше за свій вік, це може означати, що вони ведуть такий спосіб життя, який може сприяти старіння головного мозку», додав Chey.

Loading...