Вчені виявили нову небезпеку домашніх вихованців

Вчені виявили нову небезпеку домашніх вихованців

Вчені стурбовані поширенням паразитарних стрічкових червяків.

Джерело: Відомості

Американські вчені стурбовані поширенням паразитарних стрічкових черв'яків Echinococcus multilocularis, заражені якими можуть померти.

Їх носіями зазвичай стають гризуни та інші дикі тварини, проте гельмінти потрапляють також в собак і кішок і можуть передаватися від них людям. Про це пише видання ScienceAlert.

Паразит призводить до смерті в 50-75 відсотках випадків, якщо його вчасно не виявити і не видалити хірургічним способом уражені тканини. Для людей з порушеннями функцій імунної системи показники смертності вищі.

У 2009 році був зареєстрований перший випадок печінкової форми гельмінтозу у домашньої собаки, що живе в Британській Колумбії (провінція Канади). З тих пір зафіксовані тяжкі випадки зараження у семи собак в Західній Канаді і чотирьох собак в Онтаріо.

Фахівці проаналізували ДНК Echinococcus multilocularis, виявлених у домашніх тварин, і з'ясували, що паразити були пов'язані з стрічковими хробаками, які жили в Швейцарії, Німеччині, Австрії та Франції. Дослідники прийшли до висновку, що гельмінтів в Північну Америку занесла собака з Європи. Згодом черв'яки були виявлені у диких північноамериканських тварин, в тому числі лисиць і койотів.

Собак, в організм яких потрапляє паразит, насилу вдається вилікувати. Як пише видання, близько половини заражених тварин, які брали участь в швейцарському дослідженні, довелося приспати.

Loading...