НАСА вибере місце для посадки нового ровера на Марсі в лютому

НАСА вибере місце для посадки нового ровера на Марсі в лютому

Головним призначенням марсохода буде не пошук слідів води, а перевірка здатності Марса в минулому і сьогодні підтримувати життя.

Джерело: Відомості

Учасники місії "Марс-2020" в лютому назвуть місце посадки п'ятого марсохода НАСА, який буде шукати можливі сліди життя на Марсі і колекціонувати цікаві зразки порід для відправки на Землю, повідомляє прес-служба НАСА.

"Не можна вибрати десять випадкових точок на Марсі і сказати, "давайте вирушимо до будь-якої з них ". Кожна наша місія не має права на помилку, і у нас є тільки одна спроба на її здійснення. Доводиться вибирати найправильніший варіант. Сьогодні ми відчуваємо, що вже в буквальному сенсі побували в кожній з цих точок і все знаємо про них. Коли прилітаємо на Марс, це відчуття пропадає - завжди з'являються приємні сюрпризи", - заявив Майкл Мейєр (Michael Meyer), керівник програми дослідження Марса в НАСА.

У грудні 2012 року, після успішної посадки марсохода Curiosity в кратер Гейла на екваторі Марса і почалось вивчення таємниць цього висохлого озера, НАСА оголосило про намір створити ще один ровер, який повинен відправитися на червону планету в 2020 році.

Як спочатку підкреслювали в НАСА, цей марсохід за своєю начинкою буде повним спадкоємцем Curiosity - він буде заснований на тій же платформі, що і четвертий ровер НАСА, але при цьому буде оснащений іншим набором інструментів. Їх головним призначенням буде не пошук слідів води, а перевірка здатності Марса в минулому і сьогодні підтримувати життя.

Через проблеми зовнішньополітичного характеру цей марсохід, на відміну від двох інших марсіанських місій НАСА, Curiosity і зонда Mars-Odyssey, не буде оснащений російським детектором води NORD. З іншого боку, на борту "Марса-2020", який поки що не отримав офіційного ім'я, буде встановлено мікрофон, що дозволить нам вперше "почути" звуки Марса.

На початку серпня 2015 НАСА назвало вісім точок, куди може приземлитися "Марс-2020", вибравши їх зі списку з 27 цікавих з наукової точки зору регіонів Марса, пише РІА Новини.

Половина з обраних восьми точок - кратери Джезеро, Еберсвальде, Холден і западина Мелас - представляють собою русла пересохлих марсіанських річок, а інші чотири - пагорби Колумбії, долину Маврт, ями Нілі і плато Великий Сирт - складені з найдавніших порід Марса, які можуть таїти в собі сліди примітивного життя. Всі вони розташовані відносно близько до марсіанського екватора, так як посадка марсохода у високих широтах поки важко здійсненна з технічної точки зору.

Як повідомляє НАСА, Мейєр недавно виступив з доповіддю в рамках чергової конференції Американського геофізичного союзу, на якій він повідомив, що вже найближчим часом, в лютому наступного 2017 року, НАСА назве місце посадки "Марса-2020".

Зараз, за ​​словами Мейєра, фахівці НАСА аналізують високоякісні знімки кожної з восьми зон, отримані за допомогою камер зонда MRO, і намагаються визначити, яка з них є найпривабливішою з наукової точки зору, і безпечною з точки зору посадки марсохода.

Як зазначає керівник програми, понад 400 експертів з різних областей геології і планетології беруть участь у виборі місця посадки, що забезпечить максимально об'єктивний вибір місця приземлення "Марса-2020" і дозволить уникнути помилок при його виборі.

Loading...