Учені: птахи можуть приймати «практичні рішення» (відео)

Учені: птахи можуть приймати «практичні рішення» (відео)
. / Фото: Bene Croy

Папуги і какаду є одними з найрозумніших птахів.

Джерело: Відомості

Какаду досить розумні, щоб приймати «хороші практичні рішення», пристосовуючись до наявних умов. Це показало дослідження учених з Університету Відня, повідомляє The Local.

Папуги і какаду є одними з найрозумніших птахів; як примати, вони можуть використовувати інструменти, і нове дослідження показало ще більш високий рівень їхнього інтелекту.

По-перше, птахи довели, що вони були в змозі контролювати природні імпульси: утримуватися від миттєвого задоволення на користь більшого задоволення, яке можна отримати після невеликої затримки.

Новий експеримент показав, що індонезійські какаду були готові докладати додаткових зусиль, якщо це означало отримання смачнішого частування. Однак, якщо не було жодної винагороди, вони віддавали перевагу миттєвому задоволенню.

Птахам був наданий вибір між прийомом харчового продукту та інструментом, який може бути використаний для доступу до іншого харчового продукту, котрий перебував у пастці всередині коробки (палицею, щоб перетягнути їжу в межах досяжності, чи кулею, яку можна скинути в трубу, щоб звільнити закуску).

Вибір був між кешью, улюбленою їжею какаду, і менш бажаними фісташками. Птахи, здавалося, уважно розглянули запропоновані варіанти і проявили гнучкість вибору, відповідаючи по-різному відповідно до нових ситуацій, що свідчить про те, що це не було результатом засвоєної поведінки.

Наприклад, коли пропонується вибір між горіхом пекан або інструментом, какаду вибрав інструмент, коли він може бути використаний, щоб отримати кешью, але зупиняв свій вибір на пекані, коли інструмент забезпечував доступ до лише до пекану, або коли це був неправильний тип інструменту.

Дослідження проводили Ізабель Лаумер, Еліс Ауерсперг  і Томас Багньяр з Університету Відня і Ветеринарного університету Відня.

Loading...