Учені з’ясували, чому мавпи не можуть говорити

Учені з’ясували, чому мавпи не можуть говорити

Мавпи мають можливості для того, щоб вимовляти п’ять голосних звуків, які наявні в більшості людських мов.

Джерело: Відомості

Американські вчені з’ясували, що мозок мавп недостатньо розвинений для вміння говорити, хоча їхня анатомія дозволяє їм виробляти п’ять основних голосних звуків, повідомляє Informing.

Нейробіолог з Прінстонського університету Асіф Газанфар разом із колегами провів експеримент, в ході якого, використовуючи рентген, вони зробили візуальні профілі голосового тракту довгохвостої макаки на ім’я Еміліано, поки та видавала звуки. Це дослідження допомогло вченим переконатися в тому, що мавпи мають можливості для того, щоб вимовляти п’ять голосних звуків, які наявні в більшості людських мов.

Крім того, дослідники ввели видані тваринам звуки голосового тракту в комп’ютерну програму і склали фразу «Ти вийдеш за мене?» (Will you marry me?).

Так чому мавпи не можуть говорити? Як зазначив Газанфар, примати можуть генерувати елементарні звуки і навіть створювати зрозумілі людині фрази, проте їхній мозок не може їм допомогти виробити мовлення.

Цей експеримент також показує, що для створення мовного апарату людини в ході еволюції потрібні були нейронні зміни, а не зміни у вокальній анатомії.

Разом з тим Газанфар підкреслює, що здатність мавп переймати людську мову збільшується, проте їхня можливість говорити все ж обмежена. Як сказав учений, мавпи наближаються до здатності вимовляти людську мову на рівні однорічної дитини.

 

Loading...