Учені з’ясували, як саме люди розпізнають обличчя

Учені з’ясували, як саме люди розпізнають обличчя

Дослідники зі Сполучених Штатів Америки вирішили з’ясувати, які конкретно відділи людського мозку задіяні в складному процесі розпізнавання облич.

Джерело: Відомості

Для цього вчені здійснили комплексний експеримент, описаний у виданні Proceedings of the National Academy of Sciences, повідомляє Planet-Today.

Співробітники Університету Карнегі-Меллон провели дослідницьку роботу за допомогою інноваційного обладнання, зокрема — магнітоенцефалографії високої чутливості. Піддослідним показали 91 зображення людей, обличчя яких висловлювали або радість, або спокій. Учасники експерименту повинні були повідомляти, коли бачили вже знайоме обличчя з іншим виразом. У цей час комп'ютер зчитував інформацію з їхнього мозку і показував вченим, які відділи мозку активізувалися в цей момент. Далі вчені зіставили отриману інформацію з інформацією спеціально розробленої системи, яка може розпізнавати обличчя.

Інформація, отримана в результаті дослідження, дозволить вченим краще зрозуміти, як формуються ті чи інші розлади головного мозку, що заважають ідентифікувати обличчя або об'єкти: від дислексії до прозопогназіі.

«Наше дослідження допомогло більше дізнатися про стадії обробки інформації з того моменту, як зображення обличчя «проходить» через око до мозку людини, і до того часу, коли людина упізнає обличчя. Зазвичай процес займає кілька мілісекунд», — сказав Марк Д. Віда, співавтор дослідження.

Loading...