Робот-гуманоїд Walkman рятуватиме людське життя

Робот-гуманоїд  Walkman рятуватиме людське життя

На даний момент плеєр вміє повторювати рухи людини, здав тест на водіння автомобіля.

Джерело: Відомості

Уявіть собі робота-гуманоїда, якого можна використовувати в разі стихійних лих, щоб врятувати життя і запобігти більш серйозним наслідкам. Це не наукова фантастика, проект Walkman дійсно розробляється в італійському технологічному інституті в Генуї. В майбутньому Walkman можна буде використовувати в небезпечних ситуаціях замість людей, у яких він вчиться рухатися і ходити.

Колись цей робот може врятувати вам життя. Поки він все ще потребує інструкцій людей, але вже в найближчому майбутньому зможе самостійно оцінювати небезпеку, умови навколишнього середовища і приймати необхідні рішення. Зараз команда Walkman працює над програмним забезпеченням, яке дозволить роботу впевнено стояти на ногах на будь-якій поверхні.

"Цей робот, як ви можете бачити, - антропоморфний, у нього є суглоби, як у людини, він повторює рухи людського тіла, - розповідає керівник проекту Ніколаос Цагаракіс. - У нього є рука з п'ятьма пальцями. Це - великий палець. Він був розроблений для виконання складних маніпуляцій. Всі предмети, які ми використовуємо в нашому житті, насправді розроблені з урахуванням зміни людського тіла. Робот з такою конфігурацією зможе виконувати подібні завдання краще, ніж робот з іншою конфігурацією".

Розроблений у рамках дослідницького проекту Євросоюзу, Walkman оснащений стереовідеосистемою і обертовим лазерним 3D-сканером. Проект передбачає можливість віддаленого управління роботом, коли йому буде потрібна допомога при вирішенні складних завдань. Але вже на даний момент плеєр вміє повторювати рухи людини, здав тест на водіння автомобіля. Кінцевою завданням для дослідників з технічної точки зору є встановлення контролю над переміщеннями, рівновагою і рухами цього робота ростом в 1 метр 80 сантиметрів.

"Усередині суглобів розташовані датчики, які вказують на стан кожного з них, - пояснює інженер Іоанніс Сакоглу. - Крім того тут встановлені датчики, що вимірюють силу впливу на робота з навколишнього середовища. Якщо говорити про його потужності, то вони рівняються з середньорозмірним автомобілем. Кожен вузол робота, скажімо, колінний суглоб або тазостегновий, потрібно привести в дію за допомогою двигуна, такого, як, наприклад, у скутера, об'ємом в 50 кубічних сантиметрів".

У середовищі звичному для людини, роботи, які виглядають і поводяться як люди, можуть мати певні переваги в порівнянні, наприклад, з моделями на колесах. Саме тому дослідники інституту черпали головне натхнення безпосередньо у природи.

"Уявлення про те, як можна розробити цей робот, нам дали багато принципів, які існують в біології, - каже інженер-дослідник Йорн Мальцан. - Один з них - економія енергії, зокрема, за рахунок розробки механізмів приведення в початковий стан, які дозволяють використовувати фазу коливання, як в наших природних рухах при помахах руками при ходьбі. У цьому випадку нам не потрібна додаткова енергія для переміщення робота, рухатися йому допомагає сила тяжіння. Ми намагаємося інтегрувати це натхнення в наші проекти, щоб створити роботів, які будуть відрізнятися низьким енергоспоживанням і зможуть добре працювати довше, ніж це роблять нинішні роботи ".

Наступний іспит стане для Walkman дуже серйозним і пройде на очах керівництва департаменту цивільної оборони Італії. Робот буде відправлений в палаючу будівлю. Його завдання полягатиме в тому, щоб відшукати і врятувати людину.

Loading...