За Великим Бар’єрним рифом неподалік Австралії знайшли інший величезний риф

За Великим Бар’єрним рифом неподалік Австралії знайшли інший величезний риф

Дослідники виявили за Великим Бар’єрним рифом інший, ще більш масивний риф.

Джерело: Відомості

Вивчивши дані лазерних датчиків австралійського військово-морського флоту, дослідники виявили за Великим Бар’єрним рифом інший, ще більш масивний риф. На зображеннях були помічені великі підводні поля з «курганами» в формі бублика, 200-300 метрів в діаметрі кожен. Про це повідомляється в журналі Coral Reefs, повідомляє агентство «Азертадж».

«Ми знали про ці геологічні структури на півночі Великого Бар’єрного рифу з 1970-х років. Однак тільки зараз розкрився їхній дійсний розмір, форма і розмах», — заявив керівник дослідження Робін Бімен.

Поля гігантських «бубликів» — це біогерми: структури, що виникають під час зростання зелених водоростей Halimeda. Після смерті водорості перетворюються в «пластівці» з вапняку, білого кольору. Згодом такі пластівці збираються в величезні «кургани» (біогерми). Поки поля биогерм Halimeda розкинулися приблизно на шість тисяч квадратних кілометрів.

Зараз вчені збираються з'ясовувати, як на здоров'я Halimeda впливає глобальне потепління (а також закислювання океанів), і витягати з биогерм інформацію про кліматичне минуле Великого Бар'єрного рифа.

Loading...