Учені сподіваються відродити знищений людьми вид птахів за допомогою генної інженерії

Учені сподіваються відродити знищений людьми вид 
птахів за допомогою генної інженерії

Два століття тому люди повністю знищили безкрилих гагарок, що мешкали неподалік Ісландії.

Джерело: Відомості

Міжнародна група вчених планує використовувати генетичний матеріал безкрилих гагарок, який зберігся, щоб клонувати птахів цього виду. Безкрилі гагарки були повністю винищені людьми майже два століття тому. Як повідомляє британська газета The Daily Telegraph, дослідники розраховують, що відроджених з небуття пернатих вдасться повернути в дику природу, для чого були обрані скелясті острови Фарн біля північно-східного узбережжя Англії, інформує агентство FlashNord.

Безкрилі гагарки (Pinguinus impennis) — великі нездатні до польоту птахи, зовні схожі на пінгвінів, колись були надзвичайно поширені в Північній Атлантиці. Люди століттями на них полювали заради смачного м’яса, шкурок та пуху. Вже до XV століття популяція сильно скоротилася, проте це лише підстьобнуло інтерес колекціонерів, які бажали придбати опудала птаха з імпозантним чорно-білим оперенням. Остання колонія безкрилих гагарок існувала на важкодоступному острові Гейрфугласкер («Скала гагарок») біля берегів Ісландії, але в 1830 році в результаті виверження вулкана він пішов під воду. У 1844 році дві останні птиці, висиджуючі яйце, були вбиті на сусідньому острівці Ельда, а їх опудала і заспиртовані органи виявилися в копенгагенській музейній збірці.

Примітно, що саме з останків цих двох особин у дослідників є шанс виділити найменш пошкоджені зразки ДНК, які дозволили б відновити геном безкрилої гагарки. Якщо генетичного матеріалу в музейних запасниках світу набереться достатньо для складання повної генетичної карти, вчені отримають можливість змінити структуру ДНК в клітинах звичайної гагарки — найближчої родички зниклого виду, більш дрібної і здатної літати. Запліднені ембріони необхідно буде імплантувати птиці великих розмірів, яка виявиться здатна знести 13-сантиметрова яйце безкрилою гагарки, наприклад, гусці.

«Було б здорово відчути, що ми дійсно можемо повернути світу цих птахів, — розповів виданню відомий британський журналіст і популяризатор науки Метт Рідлі, який головував на останній зустрічі учасників проекту. — По суті, безкрила гагара — єдина вимерла за останні 500 років пташка, яка гніздилася в Європі. Це був один з дуже небагатьох нелітаючих птахів в північній півкулі і вона грала дуже важливу роль в екосистемах Північної Атлантики».

За проектом стоїть некомерційна організація з США Revive & Restore, яка планує внести свій внесок у відродження багатьох інших зниклих або перебуваючих на межі вимирання видів, в тому числі дронта додо, шерстистого мамонта і мандрівного голуба.

Представники організації зазначають, що повернення деяких з цих видів в живу природу може істотно спростити вирішення певних екологічних проблем.

Плани вчених — аж ніяк не фантастика. Дослідникам з Іспанії і США раніше вдавалося клонувати Піренейського козла букардо і бантенга (дикого азіатського бика), хоча дитинчата і виявилися нежиттєздатними. Обидва види вимерли в кінці XX століття, але їхні клітини вдалося зберегти в глибокому заморожуванню. Відсутність генетичного матеріалу, який залишався б у такому ж хорошому стані, ускладнює спроби воскресити види, вимерлі в більш віддалені часи. Це основна перешкода і на шляху до клонування мамонта — давньої мрії вчених багатьох країн.

Loading...