Зонд Philae, який першим в історії спустився на поверхню комети, попрощався з Землею

Зонд Philae, який першим в історії спустився на поверхню комети, попрощався з Землею

Спусковий апарат Philae, який першим в історії успішно приземлився на поверхню комети, попрощався із землянами.

Джерело: Відомості

Кілька зворушливих останніх повідомлень від імені зонда з'явилося в Twitter, викликавши щире співчуття читачів. Зв’язок з апаратом Rosetta, який доставив модуль Philae до комети Чурюмова-Герасименко, повинен відключитися в середу, 27 липня. Зонд, якому судилося назавжди залишитися на поверхні далекого від Землі небесного тіла, попросив надсилати йому з дому поштові листівки, повідомляє NewsRu.

Апарат Philae попрощався у своєму офіційному Twitter, через який звітував про виконану на кометі роботу. «Для мене настав час попрощатися. Завтра блок зв'язку зі мною на апараті Rosetta буде вимкнений назавжди», — йдеться в повідомленні від 26 липня.

В іншому твіті Philae нагадав, що він далеко від Землі і Сонця. «Мені б хотілося зібрати ваші спогади про мене. Будь ласка, надсилайте мені поштові листівки з дому!» — попросив зонд, залишивши для послань хештег #GoodbyePhilae. Вже через кілька годин в Twitter з'явилося безліч повідомлень з вдячністю Філа за внесок в науку і прикріпленими до них фотографіями користувачів, що передають привіт і найкращі побажання апарату.

Варто відзначити, що останній раз перед прощанням Philae виходив на зв'язок із Землею 9 липня 2015 року. Через півроку мовчання зонда, в січні 2016- го, вчені визнали, що шанси зв'язатися з апаратом наближаються до нуля. У Європейському космічному агентстві заявили, що останні спроби встановити контакт з зондом були безрезультатними. Неможливість зв'язатися з Філа вчені пояснили видаленням комети Чурюмова-Герасименко від Сонця: умови для можливого відновлення роботи передавача модуля Philae поступово погіршувалися, оскільки на поверхні комети ставало занадто холодно.

Філа Зонд висадився на кометі Чурюмова-Герасименко в листопаді 2014 року. Philae увійшов в історію як перший апарат, який зміг успішно приземлитися на комету і пробурити її поверхню для взяття зразків ґрунту. Модулю також вдалося взяти зразки води — з'ясувалося, що вона відрізняється від тієї, яка є на Землі. Мета місії полягала в тому, щоб отримати інформацію про зародження і еволюцію Сонячної системи.

Loading...