Помер відомий дослідник історії України Орест Субтельний

Помер відомий дослідник історії України Орест Субтельний

24 липня у віці 75 років помер видатний історик, автор книги «Україна: історія» Орест Субтельний.

Джерело: Відомості

Цю сумну новину повідомляє прес-служба Інституту українських досліджень Гарвардського університету.

«Орест Субтельний помер 24 липня 2016 р. Нащадок українських емігрантів з окупованої Польщі, Субтельний був професором історії та політичних наук в Йоркському університеті Торонто з 1982 до 2015 р.», — йдеться в повідомленні.

Навчаючись в аспірантуру Гарвардського університету, Субтельний був одним з перших з когорти аспірантів в Інституту українських досліджень Гарвардського університету. Він був першим, хто отримав докторську ступінь у недавно сформованій програмі досліджень України, написав дисертацію під назвою «Неохочі союзники: Відносини гетьмана Пилипа Орлика з Оттоманською Портою і Кримським ханством». З тих пір він написав шість книг із східноєвропейської та української історії та безліч статей.

В Україні його знали передусім за книгою «Україна: Історія», вперше виданою в 1988 році в видавництвом Університету Торонто, яка в 90-х роках стала основним надійним джерелом знань про українську історію.

За життя вчений отримав ряд нагород:

Премію фундації Антоновичів за неоціненний внесок у розвиток українських студій (за монографію «Мазепинці: український сепаратизм XVIII ст.») (1982);

Орден за заслуги ІІІ ступеня (2001);

Шевченківську медаль української канадської конгресу.

Субтельний був іноземним членом Національної академії наук України та почесним доктором Дипломатичної академії України.

Loading...