На супутнику Плутона знайшли найглибший каньйон у Сонячній системі

На супутнику Плутона знайшли найглибший каньйон у Сонячній системі

Найбільший супутник Плутона — Харон є домівкою для незвичайної системи каньйонів, набагато довшої і глибшої, ніж Великий Каньйон на Землі.

Джерело: Відомості

Під час максимального зближення з найбільшим супутником колишньої дев’ятої планети Плутона — Хароном 14 липня 2015 року космічний апарат  NASA New Horizons сфотографував глибокий каньйон, неофіційно названий Арго Чашма.

Та його частина, яку можна  побачили на наведеному зображенні, має жовжину приблизно 300 км в довжину. За оцінками вчених проекту New Horizons, загальна довжина Арго становить близько 700 кілометрів. Для порівняння, Гранд-Каньйон в Арізоні (США) має 450 км у довжину, повідомляє прес-служба NASA.

На підставі цього та інших знімків, зроблених приблизно в той же час, вчені New Horizons оцінили глибтну Арго Чашма в 9 кілометрів, що більш ніж в п’ять разів більше глибини Великого каньйону.

Крім того, є ймовірність того, що скелі, розташовані уздовж каньйону, досягають кількох миль у висоту і потенційно могли б змагатися з розташованим на супутнику Урана Міранді Уступом Верона (висота якого становить принаймні 5 кілометрів) за звання найвищої відомої скелі в Сонячній системі.

Loading...