У 2020-і роки настане ера електромобілів

У 2020-і роки настане ера електромобілів

Електромобілі стануть так само доступні, як їх бензинові побратими в найближчі шість років

Джерело: Відомості

Електромобілі потроху проникають в усі ніші, давно обжиті виробниками бензинових авто. Tesla Model S стала проривом серед еліти, Nissan Leaf став найбільш продаваним електромобілем в Україні. Очевидно, що зростання попиту на електричні авто б'є по ринку нафти, попит якого багато в чому формують споживачі бензину, аналізує журналіст Bloomberg Business.

З розвитком технологій поняття альтернативного товару часто перестає мати сенс. Згадайте смартфон в минулому десятилітті, кольорові телевізори в 1970-х або навіть бензинові автомобілі на початку 20-го століття. Передбачити момент переходу досить складно, але коли він відбувається, змінюється весь світ.

Схоже, що в 2020-і роки настане ера електромобілів.

Ціни на батареї в минулому році впали на 35% і, судячи з траєкторії їх зниження, навіть без державних субсидій електромобілі стануть так само доступні, як їх бензинові побратими в найближчі шість років, згідно з дослідженням Bloomberg New Energy Finance (BNEF). І це стане початком справжнього напливу електромобільного  мас-маркету.

Електромобілі, здатні переміщатися на далекі відстані, в 2040 року коштуватимуть дешевше $ 22 000 (за нинішнім курсом), якщо вірити прогнозам. 35% всіх нових машин в світі будуть заряджатися від розетки.

Але це не те, на що розраховують ринки нафти, і легко зрозуміти чому. На даний момент електричні автомобілі складають лише одну десяту відсотка світового автомобільного ринку. У більшості країн вони є дивиною і як і раніше коштують дорожче бензинових машин. ОПЕК передбачає, що електромобілі займуть 1% ринку лише до 2040 року. У минулому році СЕО компанії ConocoPhillips Райян Ленс сказав, що електромобілі значно не впливатимуть на економіку в найближчі 50 років.

Що ми вже знаємо: в найближчі кілька років Тесла, Chevrolet і Nissan планують почати продажі електромобілів далекого прямування вартістю близько $ 30 000. Інші автовиробники інвестують мільярди в нові моделі. До 2020 деякі з них будуть коштувати дешевше і пропонувати покупцям більше, ніж їх бензинові конкуренти. Метою буде повторити успіх Tesla Model S, яка зараз перевершила своїх конкурентів в сегменті елітних автомобілів в США.

Loading...