Чорна діра «з’їла» зірку

Чорна діра «з’їла» зірку
Зображення падіння зірки до чорної діри (ліворуч) та викиду плазми (праворуч) / Фото: Амадео Бехер / Університет ім. Джонса Хопкінса

Міжнародна команда астрономів зафіксувала надзвичайно рідкісне явище: чорна діра «з’їла» зірку, викинувши шлейф матерії, що майже досяг швидкості світла

Джерело: Відомості

Відомо, що чорні діри є досить «ненаситними» об’єктами, адже затягують до себе усе, що підійде надто близько – в тому числі і зірки. Зазвичай астрономи фіксують вже сам факт знищення зірки, проте цього разу, за інформацією CNet, їм пощастило спостерігати цей процес.

Зафіксовані астрономами дані про чорну діру «на ланчі» були опубліковані у журналі «Sciensce» («Наука»), та є надзвичайно важливими. Адже виявилося, що при знищенні зірки відбувся викид шлейфу матерії, що майже досяг швидкості світла.

Вперше було зафіксовано, що зірка, розміром із Сонце, вийшла із своєї траекторії під дією гравітаційного поля чорної діри групою дослідників із Університету штату Огайо. Згодом до них приєднався дослідник Сйоерд фон Фелзен, що став лідером проекту, та команда із тринадцятии астрономів від США, Нідерландів, Великобританії та Австралії.

Чорні діри надзвичайно складні для вивчення, адже ми навіть не можемо їх побачити – гравітаційне поле цього утворення настільки сильне, що не відпускає навіть світло. Тож єдиний спосіб дослідити чорну діру – спостерігати за її впливом на навколишній простір, включаючи що вона «споживає» та які її «відходи».

«Знищення зірки чорною дірою – явище надзвичайно красиве та складне для розуміння», – каже фон Фелзен. «Недавні спостереження є важливим внеском до розроблення теорії, що пояснить ці події».

Loading...