Вчені визнали цьогорічний жовтень рекордно теплим

Вчені фіксують нові аномалії глобальної температури.

Джерело: Відомості

Жовтень-2015 встановив новий рекорд глобальної температури. Про це йдеться у звіті, опублікованому на сайті американської Національної адміністрації з океану та атмосфери (NOAA), пише N+1. Точніше, йдеться про аномалії глобальної температури, тобто про усереднені по планеті відхилення від середньої для цієї місцевості температури.

Видання зазначає, що цю величину відстежують одразу кілька кліматичних служб. Найвідоміші — вже згадана NOAA, а також Інститут космічних досліджень ім. Годдарда (GISS) при NASA, британська Метеорологічна служба Met Office. Їхні методики обробки даних дещо різняться, але всі вони сходяться на тому, що жовтень 2015 року з великим запасом побив попередній рекорд.

Наприклад, за даними NOAA, минулі місячні рекорди були такі: +0,88°C, +0,89°C, +0,91°C відносно середнього по XX століттю, — а жовтень 2015-го продемонстрував одразу +0,98°C. За даними GISS, жовтнева аномалія склала +1,04°C — це перший випадок, коли місячна температура в межах цих даних подолала психологічно важливу позначку в один градус. 

Loading...