Вчені створили штучне серце з губки

Лабораторні випробування показали, що штучне серце з губчатого матеріалу працює нітрохи не гірше звичайного серцевого імплантату, набагато більш складного за будовою, і імітує справжнє живе серце.

Джерело: Відомості

Питання лише в тому, наскільки легко буде майбутнім пацієнтам погодитися на пересадку собі такого «пінного серця».

«М'які» роботи, структурну основу яких становлять нетверді матеріали з металу чи пластику, останнім часом стрімко входять в моду. Наповнені повітрям системи рухових трубок дозволяють їм змінювати форму і наближатися до природної рухливості та спритності кінцівок живих істот. Однак дотепер існують серйозні обмеження, пов'язані з прокачуванням газу крізь складну та розгалужену мережу трубок. Для цього потрібні дуже потужні насосні системи, тому більшість проектів «м'яких» роботів залишаються досить мініатюрними і, як правило, майже плоскими.

Щоб уникнути цієї проблеми, розробники з Корнельського університету використовували для свого робота губчастий матеріал, що вже й так пронизаний розгалуженою мережею повітроносних пор. Герметичне покриття поверхні утримує повітря всередині, тому, накачуючи таку губку та висмоктуючи повітря, можна домогтися того, щоб вона скорочувалася на манер серця, пише Naked Science.

Loading...