Американці хочуть зробити свої літаки невидимими для людського ока

Американці хочуть зробити свої літаки невидимими для людського ока

Для приховування літаючого апарата від радарів ракет і кораблів потрібно мати покриття товщиною 3 мм.

Джерело: Відомості

Над новою концепцією працює Каліфорнійський університет в Сан-Дієго. Перед нами принципово новий матеріал. Мова йде про тефлони з мікроскопічними керамічними циліндрами, які інтегровані в його структуру. Новинка дозволить приховати об'єкт як для радіолокаційної станції, так і для очей. За словами фахівців, покриття буде ефективним, якщо його товщина складе одну десяту довжини хвилі випромінювання, від якого потрібно приховати літальний апарат. Таким чином, для приховування ЛА від радарів ракет і кораблів потрібно мати покриття товщиною 3 мм.

На жаль, поки багато технічнихі аспектів новинки залишаються засекреченими. Представник проекту каже, що вказане покриття може працювати з електромагнітним випромінюванням практично будь-якої довжини хвилі, включаючи і спектр видимого світла, довжиною від 400 до 700 нанометрів. Зараз для ефективної роботи метаматеріалу випромінювання повинно падати на нього під кутом 42–48 градусів. Крім цього, він може працювати лише в тому випадку, якщо випромінювання має одну конкретну довжину хвилі. Всі ці недоліки розробники мають намір усунути в майбутньому.

Першим літаком, на якому була кардинально знижена радіолокаційна та інфрачервона помітність, став американський ударний літак F-117 Nighthawk. Всупереч тезам пропагандистів, він вельми успішно застосовувався в ряді військових конфліктів, і за весь час використання машини зафіксована лише одна втрата від ворожого вогню.

Повідомляється, що нове покриття розробляють з 2006 року. Як можна здогадатися, створення діелектричного метаматеріалу ведеться в інтересах Міноборони США. Чи буде він мати попит на цивільному ринку — невідомо. При цьому перші зразки виробу будуть представлені військовим до кінця цього місяця, і, у разі схвалення, бойові машини зможуть отримати щось подібне через 5–10 років. Тут є ще один важливий момент. Розробники говорять, що покриття можна буде використовувати майже для будь-якої військової техніки. Все це може значно розширити потенціал ЗС США.

Нагадаємо, нещодавно інша група дослідників представила концепцію «плаща-невидимки», здатного приховати той чи інший предмет в мікрохвильовому діапазоні випромінювання. За словами дослідників, йдеться про унікальну ультратонку електронну систему.

Loading...