Наш Всесвіт повільно вмирає

Наш Всесвіт повільно вмирає

Перші висновки проекту GAMA представлені на Генеральній Асамблеї МАС 10 серпня.

Джерело: Відомості

Міжнародна група астрономів досліджувала вибірку з понад 200 000 галактик і виміряла енергію, що генерується у великій області простору, з більшою точністю, ніж будь-коли раніше. У такий спосіб отримані більш надійні дані про енерговиділення в оточуючі нас області Всесвіту. Ці дані підтверджують, що енергія, вироблена в одиниці об'єму Всесвіту сьогодні, складає всього приблизно половину від тієї, яка виділялася два мільярди років тому. Це ослаблення енерговиділення відбулося на всіх довжинах хвиль електромагнітного спектру, від ультрафіолетової до далекої інфрачервоної області. Всесвіт повільно вмирає, констатують у Європейській Південній обсерваторії (ESO).

У дослідженні були задіяні багато найпотужніших телескопів світу, в тому числі ширококутні оглядові телескопи ESO VISTA і VST в обсерваторії Паранал в Чилі. Спостереження були також проведені на двох орбітальних космічних телескопах NASA та на телескопі Європейського Космічного Агентства Herschel.

«Щоб виміряти енерговиділення більше 200 000 галактик, ми використовували всі доступні нам космічні та наземні телескопи», — говорить Саймон Драйвер, керівник великого колективу співробітників проекту GAMA.

Опубліковані сьогодні дані дозволять поглибити наше розуміння того, як утворюються і розвиваються галактики різних типів.

Вся енергія Всесвіту була створена Великим Вибухом. Деяка її частина знаходиться в масі наявних у Всесвіті об'єктів. Частина цієї маси знову перетворюється на енергію — це джерело випромінювання зірок. Мета проекту GAMA — картографувати та промоделювати генерацію всієї енергії у великому обсязі простору сьогодні і в різні епохи минулого.

«Велика частина енергії, яка є нині у Всесвіті, виникла в процесі Великого Вибуху, однак додаткова енергія безперервно генерується зірками, в надрах яких відбувається синтез водню та гелію, — говорить Саймон Драйвер. — Ця нова енергія або поглинається пилом в процесі свого поширення всередині галактики, або іде у міжгалактичний простір і в ньому поширюється до тих пір, поки не зіткнеться з якою-небудь перешкодою: іншою зіркою, планетою або — хоч це відбувається неймовірно рідко — з дзеркалом телескопа».

Те, що Всесвіт повільно остигає, відомо ще з кінця 1990-х. Нове дослідження показує, що це відбувається на всіх довжинах хвиль, від ультрафіолетового до інфрачервоного діапазону. На сьогодні це докладне дослідження енерговиділення в нашій області Всесвіту.

«Всесвіт буде старіти, повільно, але неухильно. Можна сказати, що він нагадує дідуся, що сів на диван, загорнувся в ковдру і збирається задрімати, щоб ніколи вже не прокинутися», — жартує Саймон Драйвер.

Loading...