Астрономи відкрили новий тип зоряних кульових скупчень

Астрономи відкрили новий тип зоряних кульових скупчень

Спостереження на Дуже Великому Телескопі (VLT) ESO в Чилі привели до відкриття нового класу «темних» кульових зоряних скупчень навколо гігантської галактики Centaurus A.

Джерело: Відомості

Ці таємничі об'єкти виглядають, як звичайні скупчення, але набагато масивніші. Можливо, вони містять або незвично багато темної матерії, або масивні чорні діри. Обидві ці можливості абсолютно несподівані і поки нез'ясовні, розповіли в обсерваторії ESO.

Кульові зоряні скупчення — гігантські сферичні об'єкти, що складаються з тисяч зірок. Вони оточують більшість галактик. Це одні з найстаріших об'єктів у Всесвіті — за час їх існування галактики пройшли майже повний цикл свого розвитку.

Основний автор нового дослідження — Метт Тейлор, аспірант Папського Католицького університету, Сантьяго, Чилі, стипендіат ESO. Він розповідає: «Кульові скупчення і зірки, що входять до них, дають нам ключ до розуміння процесу утворення та еволюції галактик. Протягом десятиліть астрономи вважали, що зірки, що входять в одне і те ж кульове скупчення, мають однаковий вік і хімічний склад. Але зараз ми бачимо, що все набагато складніше і цікавіше».

Еліптична галактика Centaurus A (NGC 5128) — найближча до Чумацького Шляху гігантська галактика. Навколо неї, за оцінками, розташовано цілих 2000 кульових скупчень. Багато які з них більш яскраві і масивні, ніж будь-яке з приблизно 150 скупчень Чумацького Шляху.

Метт Тейлор і його група виконали найдетальніше на сьогоднішній день дослідження вибірки з 125 кульових зоряних скупчень навколо Центавра A. Вони використовували для цього приймач FLAMES, встановлений на телескопі ESO в обсерваторії Паранал на півночі Чилі.

Співавтор роботи Томас Пузіа говорить: «Наше відкриття зоряних скупчень з масами, що не відповідають спостережуваній кількості зірок в них, означає, що, можливо, існують різні сімейства кульових скупчень, що відрізняються історією свого виникнення. По всій видимості, деякі зоряні скупчення виглядають як звичайні кульові, а на ділі в них є щось, чого ми поки не бачимо».

Отже, таємниця поки не розкрита. Група продовжує спостереження більш широкої вибірки кульових скупчень в інших галактиках, і вже є інтригуючі вказівки на те, що такі «темні скупчення» можуть існувати і в інших областях Всесвіту. 

Loading...