Астрономи зафіксували вибух російського «Прогресу» над Африкою

Астрономи зафіксували вибух російського «Прогресу» над Африкою

У поле зору одного з телескопів-роботів глобальної російської мережі МАСТЕР потрапив вибух небесного тіла при вході в щільні шари атмосфери.

Джерело: Відомості

За даними науковців, це тіло – вантажний корабель «Прогрес М27М», повідомляють вони проекту на своєму сайті, передає 5 канал.

Падіння аварійного корабля було зафіксовано телескопом, оснащеним камерами надширокого поля зору, який знаходиться за 350 кілометрів від Кейптауна, на обсерваторії Сазерленд. Зазначено час зйомки – 20:05 за московським часом.

На поданих кадрах, підготовлених Лабораторією космічного моніторингу Державного астрономічного інституту імені П.К. Штернберга МГУ, «видно заграву заходу і хмари над Південною Африкою, що швидко летять».

«Потім, в розриві між хмарами з'являється вантажний корабель (трохи лівіше вертикальної штанги) і швидко ховається за хмарами», — пояснюється в повідомленні.

Також на сайті опубліковане фото, яке атрибутували, як слід від «Прогресу», отриманий телескопом. «Можна помітити зміну блиску – «Прогрес» дуже швидко обертається (експозиція п'ять секунд)», – пояснюють російські науковці.

«Координатна інформація відправлена в міжнародний центр даних. У Роскосмосі відмовилися від нашої інформації, а американці взяли. Як то кажуть — врятуємо Америку!» – іронізують астрономи.

Ракета «Союз-2.1а» з вантажним кораблем «Прогрес М-27М» стартувала з Байконуру 28 квітня. Після відділення корабля від ракети росіяни його втратили. Спроби встановити керування кораблем успіху не принесли, тож він почав некероване падіння. Окрім корисного вантажу, він віз на МКС копію «прапора Перемоги» і був прикрашений «георгіївською» стрічкою.

Loading...