Гігантські галактики вмирають зсередини

Гігантські галактики вмирають зсередини

Спостереження на VLT і телескопі Хаббла показали, що зореутворення в еліптичних галактиках припиняється, починаючи з їх центральних областей.

Джерело: Відомості

Астрономам вперше вдалося показати, як мільярди років тому припинялося зореутворення в галактиках, які зараз вважаються «мертвими». Спостереження, виконані на дуже великому телескопі (VLT) ESO та на космічному телескопі Хаббла NASA / ESA, показали, що через три мільярди років після Великого Вибуху в периферійних частинах цих галактик зореутворення ще тривало, але у внутрішніх областях воно вже припинилося. По всій видимості, процес зореутворення спочатку став завмирати в ядрах галактик, а потім і в їх зовнішніх частинах. Про це розповіли у Європейській Південній обсерваторії (ESO).

Одна з головних загадок астрономії — яким чином в масивних і спокійних еліптичних галактиках, широко поширених в ранньому Всесвіті, відбулося затухання раніше швидкого темпу зореутворення. Ці масштабні галактики, які через їх форми часто називають сфероїдальними, як правило, мають у своїх центральних областях вдесятеро більшу зоряну щільність, ніж спостерігається в нашій рідній Галактиці Чумацького Шляху. За масою еліптичні галактики теж вдесятеро більші за Чумацький Шлях.

Астрономи називають ці гігантські галактики «червоними» і «мертвими», так як вони рясніють древніми червоними зірками, але молодих блакитних зірок у них дуже мало і не помітно ніяких ознак зореутворення. Оцінки віку червоних зірок приводять до висновку, що нові зірки в цих галактиках перестали народжуватися близько десяти мільярдів років тому. Виходить, що цей різкий спад припав якраз на пік зореутворення в решти Всесвіту, коли в багатьох галактиках зірки народжувалися приблизно в двадцять разів частіше, ніж це відбувається в наш час.

Астрономи спостерігали в цілому 22 галактики в широкому діапазоні мас. Згідно з отриманими новими даними, в самих масивних з галактик вибірки зореутворення підтримується на стабільному рівні на їх периферії. Проте в їх сферичних центральних областях, щільно набитих зірками, зореутворення вже припинилося.

«Виявлений відцентровий характер зупинки зореутворення у масивних галактик — від центру до периферії — повинен пролити світло на механізм цього процесу, про який астрономи сперечаються вже багато років», — говорить Альва Рензіні з Падуанської обсерваторії Національного інституту астрофізики Італії.

Loading...