Телескоп VISTA дивиться через Чумацький Шлях

Телескоп VISTA дивиться через Чумацький Шлях

Нове інфрачервоне зображення туманності «Трифід» виявило нові далекі змінні зорі.

Джерело: Відомості

Нове зображення, отримане за допомогою оглядового телескопа ESO VISTA, показує знамениту «Потрійну» («Трифід») туманність у новому примарному світлі. Спостерігаючи на інфрачервоних хвилях, астрономи можуть бачити крізь заповнену пилом центральну частину Чумацького Шляху, що дає можливість досліджувати багато раніше прихованих об'єктів. Саме у цій крихітній частині одного з оглядів неба із VISTA, астрономи виявили двійко невідомих і дуже далеких змінних зірок типу цефеїд, які видно майже безпосередньо за туманністю. Вони є першими зорями цього типу, знайденими у центральній площині Чумацького Шляху, тобто за межами його центральної опуклості. Про це розповіли у Європейській Південній обсерваторії.

У рамках одного з основних обстежень південної частини неба, телескоп VISTA в обсерваторії ESO Паранал в Чилі фотографує в інфрачервоному світлі центральні райони Чумацького Шляху для пошуку нових та прихованих об'єктів. Цей новий огляд неба періодично повертається до тих же частин неба, щоб визначити об'єкти, які змінюють яскравості з плином часу.

Добре знайомі світлини «Трифіда» показують туманність у видимому світлі, де вона яскраво сяє, як рожевим випромінюванням іонізованого водню, так і синім серпанком розсіяного світла від гарячих молодих зірок. Також помітні величезні хмари космічного пилу, котрі поглинають світло. Але зовнішність туманності на інфрачервоному зображенні від VISTA дуже відрізняється: вона наче привид вже звичайного вигляду у видимому світлі. Пилові хмари набагато менш помітні, а яскраве світіння від хмар водню взагалі ледь видно. Структуру туманності із трьох частин майже не помітно.

На новому зображенні, котре наче компенсує «зів’ялу» туманність, в поле зору потрапляє нова вражаюча панорама. Товсті хмари пилу в диску нашої Галактики, котрі поглинають видимі промені, пропускають більшу частину інфрачервоного світла, яке VISTA бачить. Оскільки світло не блокується, VISTA може дивитись далеко за межі «Потрійної» та виявляти об'єкти на іншій стороні галактики, котрі ми ніколи раніше не бачили. 

Loading...