Українців може об’єднати гідний рівень життя, а не національний лідер

Українців може об’єднати гідний рівень життя, а не національний лідер

Більшість жителів України вважають, що країну об’єднає гідний рівень життя, а не ідеологія чи національний лідер.

Джерело: Відомості

Більшість жителів України вважають, що країну об’єднає гідний рівень життя, а не ідеологія чи національний лідер. Про це 22 травня повідомили учасники презентації дослідження «Регіони України в образах і стереотипах масової свідомості», проведеного Інститутом прав людини та попередження екстремізму і ксенофобії (IHRPEX) спільно з Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС).

На думку більшості респондентів, об’єднанню українського суспільства може сприяти, в першу чергу, гідний рівень життя кожного українця, повідомляють «Коментарі». На другому за популярністю місці виявився варіант «Відновлення промисловості та сільського господарства», причому найбільшу підтримку він отримав на південному сході країни і в Криму. Крім того, на Кримському півострові багато хто вважає (4,3% опитаних), що країні піде на користь приєднання до Євразійського союзу (на базі Казахстану, Білорусі та Росії). Цікаво, що в жодному іншому регіоні такий варіант не отримав підтримки — втім, як і гіпотетичне входження в ЄС (3,6%).

11,6% називають об’єднувальним фактором відновлення промисловості та сільського господарства, 9,8% — загальну історію, 7,1% — багаті культурні традиції. Також 6,5% респондентів вважають, що об’єднати регіони країни зможе загальнонаціональний лідер, 6,1% зазначають найважливішу роль в цьому процесі української мови та літератури, 5,6% — боротьби за свої права, 5,2% — загальнонаціональної ідеології.

Тож, як свідчить опитування, загальнонаціональна ідеологія чи національний лідер не є важливими для українців. Не зможе стати об’єднуючим фактором і релігія: їй в цілому по Україні довірилися б лише 5% респондентів.

Тим часом, відмінності між регіонами не є дратівливим чинником для більшості українців. «57,5% респондентів оцінюють відносини між регіонами як позбавлені напруженості або як близькі до ідеалу, — зазначив народний депутат, засновник IHRPEX Олександр Фельдман. — І тільки 12% вважають їх напруженими».

Більш того, 54% українців впевнені: використання політиками «регіональної карти» в їх риториці неприпустимо, а ті, хто порушили це правило повинні понести відповідальність.

Всього 0,8% зазначили, що немає факторів, які можуть посприяти об’єднанню, 2,2% — не змогли відповісти на це питання.

Опитування проводилося 10-28 квітня, всього опитано 1019 респондентів старших 18 років в 110 населених пунктах по всій Україні. Статистична похибка вибірки не перевищує 3,2%.

Loading...