Депутати вдвічі збільшили собі зарплату

Депутати вдвічі збільшили собі зарплату

Автор: Юлія СТРІЛЕЦЬКА / Джерело: Відомості

А також у два рази підняли платню членам Кабінету Міністрів, працівникам Нацбанку, прокурорам і суддям. Сьогодні політика влади, як би не хотілось це визнавати, скерована в одному напрямку — вижимання з простих людей останньої копійчини. І байдуже, що народ ледве-ледве зводить кінці з кінцями. «Нам треба зарплату!» — сказав новоспечений нардеп Верховної Ради Мустафа Найєм. «Треба!» — відповіла більшість парламентарів і проголосувала за підвищення заробітної плати собі, коханим, членам Кабміну, працівникам НБУ, прокурорам та суддям. 

Нагадаємо, торік у серпні парламентарі «врізали» собі платню з 17 тис. до 6,5 тис. Сьогодні в опублікованому тексті закону про держбюджет на 2015 рік уже відсутня норма, яка передбачала нарахування зарплати народним депутатам і членам Кабінету Міністрів у розмірі посадового окладу. 

«У peзультaті «доопрацювання» зaкoну про держбюджет ужe піcля гoлocування дeпутaтcькa зapплaтa виpocлa дo 12 180», — написав дeпутaт від «Бaтьківщини» Андpій Пaвлoвcький. 

За повідомленням Павловського, із закону про держбюджет видaлeнa чacтина 4 пункту 7 зaключних пoлoжeнь про обмеження мaкcимaльнoгo pозміру зapобітної плaти нapoдним дeпутaтам Укpaїни та члeнaм Кaбінeту Мініcтpів Укpaїни. Натомість з’явилась інформація, що pозміp посадового oклaду становить 12 180 гpн замість пропонованого — 6500 гpн. 

«У зв’язку з цим витрати Вepхoвнoї Рaди пpи «дoопрацюванні» збільшені нa 202 млн гpн, або нa 38,5%», — пише Пaвлoвcький. 

Полегшити життя депутатів, збільшивши на 202 млн грн витрати на ВР, напевно, стало можливим після того, як «прибрали cтaттю 21, дe визначались напрямки використання коштів капітальних витрат, зокрема придбання шкільних автобусів, підручників, обладнання, забезпечення житлом незахищених категорій громадян та інше». Також, за словами Павловського, в cтaтті 23 замість добровільної реструктуризації заборгованостей євpoпeйcьких та інших cудів (7,5 млpд гpн) буде здійснене примусове оформлення їх казначейськими векселями. 

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що корупція в Україні «зжерла» чверть оборонного бюджету країни. 

«Підвищення зарплати народним депутатам — це мародерство. Кидається кістка, щоб вони голосували за потрібні законопроекти. Їх дешево підкупили», — вважає директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін. Він каже, що виплати чиновникам повинні формуватися за простим принципом, як у європейських країнах. 

«Там зарплата прив’язується до найбільш шанованих категорій у суспільстві, які формують інтелект нації, її спроможність бути успішною. Наприклад, Швеція, Норвегія, Фінляндія, Данія, Австрія, Швейцарія характеризуються тим, що практично заробітна плата депутатів співвідноситься із зарплатою вчителів і лікарів. Бо це рушійний, важливий та численний прошарок населення, який забезпечує процвітання країни. У цих країнах середній клас становить від 75 до 85% населення. Депутати є частиною цього середнього класу. Там олігархату немає, мільярдерів теж. Нашим нардепам також треба прив’язатися до середньої зарплати цих категорій. Тоді в них буде оплата не більше середньої по країні. Сьогодні це 3200 гривень. Зарплату високопосадовців треба публічно обговорювати. Бо вони — наймані працівники», — наголошує Соскін. 

Багато експертів каже, що в бюджеті схований не один такий «сюрприз». «Чому підняли собі зарплату? Треба було порадувати депутатів, які потрапили до Верховної Ради вперше і постійно скаржилися на те, що їм немає за що жити», — впевнений економіст Олександр Охріменко. 

«У Європі вважають, що зарплата депутата повинна бути на рівні середньої в країні, збільшеної вдвічі. У нас ця сума не має перевищувати 7 тис. грн. Якщо в Україні середня зарплата зростатиме, вона буде більшою і в народного обранця. Зараз у нас між середньою та новою депутатською — розрив учетверо. Все, що фінансують за рахунок бюджету, повинно обговорюватися і бути відомим суспільству. Починаючи із зарплати прибиральниці у Верховній Раді. Наприклад, у Німеччині будь-який громадянин може побачити на сайті парламенту, хто скільки отримує. Зарплата держслужбовця не може бути таємницею», — зазначає Охріменко. 

Тим часом стало відомо, що слідчі Антикорупційного бюро можуть отримувати по 20 тисяч гривень.

Loading...